26 Ιουλ 2013

Facebook: όποιος βιάζεται σκοντάφτει!

Πρόσφατα διάβασα ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο σχετικά με την ως τώρα πορεία του Facebook και σας προτείνω να το διαβάσετε. Με τίτλο "Move fast, break things: The sad story of Platform, Facebook’s gigantic missed opportunity" ο Hamish McKenzie κάνει μια πλήρη αναφορά στις επιχειρηματικές κινήσεις που έγιναν απο το 2007 ως σήμερα στην πασίγνωστη εταιρία. Με πλήθος αναφορών και στοιχείων τεκμηριώνει την άποψη ότι η επιλογή για γρήγορες κινήσεις χωρίς στρατηγική, δημιούργησε τελικά προβλήματα...


Κυρίως εστιάζει στην έλλειψη στρατηγικής κατά την ανάπτυξης εφαρμογών και την μη τήρηση των αρχικών δεσμεύσεων προς τους προγραμματιστές. Στο χώρο των developers είναι ευρέως γνωστό ότι η βάση ανάπτυξης εφαρμογών για την πλατφόρμα του facebook  μοιάζει με κινούμενη άμμο... Συγκρίνει το facebook με την Apple που κάνει το ακριβώς αντίθετο και έχει εξαρχής μια ξεκάθαρη πολιτική απέναντι στους κατασκευαστές εφαρμογών στο Apple Store τόσο από τεχνικής  όσο και οικονομικής συνεργασίας!

Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρει συγκρίνοντας Facebook και Apple IOS market. Με σχεδόν διπλάσιους χρήστες (1,1 δις ενεργούς χρήστες το μήνα έναντι 600 εκατ χρήστες συσκευών IOS) το facebook υπολογίζεται να έχει μόλις το 1/5 της αξίας (60$ έναντι 300$ δις) του Apple IOS market!  Κάπως έτσι να εξηγείται και η πτώση της μετοχής από το 2007 κατά 20-25% σήμερα.

Πίσω στο 2007 το facebook ήταν πρωτοπόρο στο Web 2.0 αλλά έξι χρόνια μετά δεν φρόντισε να διατηρήσει τα σκήπτρα παρότι έχει την μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό. Από 24 εκατ χρήστες το 2007 σήμερα ξεπερνάει το ένα δις, απο 300 εργαζομένους έφτασε τους 5.000, η ουσία είναι ότι γιγάντωσε πραγματικά πολύ γρήγορα!

Η φράση "Στόχευαν να πάνε στον Άρη, αλλά έφτασαν μέχρι την Σελήνη" είναι χαρακτηριστική... Η δυναμική ωστόσο της εταιρίας είναι μεγάλη και ενδεχομένως το ταξίδι για τον Άρη να μην έχει τελειώσει!


SS9EBBJBE3GC

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές