30 Ιουλ 2013

Ελέγξτε την ασφάλεια του λογαριασμού σας στην Google

Η δημιουργία ενός λογαριασμού στην Google εξυπηρετεί την χρήση πολλών υπηρεσιών με πιο δημοφιλή το Gmail, το Google+, Drive αλλά πάνω από όλα είναι απαραίτητη για τη καλύτερη αξιοποίηση συσκευών που λειτουργούν με Android όπως smartphones και tablets.

Η ασφάλεια στη πρόσβαση του λογαριασμού Google, κυρίως  λόγω των προσωπικών δεδομένων (μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επαφές και φωτογραφίες από το smartphone, αρχείων που αποθηκεύουμε στο Drive, κ.α.) είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα!
 Πέντε σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε είναι:


  • Επιλογή ενός ισχυρού κωδικού (password) με τουλάχιστον 12 χαρακτήρες και προσθήκη αριθμών και συμβόλων.
  • Ο κωδικός (password) στην Google αλλά και γενικά σε "ευαίσθητες" υπηρεσίες θα πρέπει να είναι μοναδικός (να μην χρησιμοποιείται αλλού)! 
  • Φροντίζουμε για την σωστή δήλωση εναλλακτικού e-mail και κινητού τηλεφώνου για την περίπτωση ανάκτησης (recovery options)
  • Για προχωρημένους χρήστες είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση της πρόσβασης δύο βημάτων (2-step verification). Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από το γνωστό κωδικό, κατά την εισαγωγή στο σύστημα απαιτείται και δεύτερος εξαψήφιος κωδικός που σας στέλνει η Google στο κινητό σας ή δημιουργείται από σχετική εφαρμογή στο κινητό σας (Google Authenticator)
  • Όταν κάνουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες της Google από κοινόχρηστο υπολογιστή, στο τέλος φροντίζουμε πάντα να κάνουμε αποσύνδεση!

Οι ρυθμίσεις σχετικά με την ασφάλεια του λογαριασμού σας στη Google βρίσκονται στη διεύθυνση https://security.google.com/settings/security

Google recent activity
Google Recent Activity
Στην ίδια ενότητα η "μαμά" Google προφέρει και καταγραφή των πιο πρόσφατων κινήσεων στο λογαριασμό σας (Recent Activity).  Σε αυτή τη σελίδα θα δείτε ανά ημερομηνία τις πιο πρόσφατες εισόδους στο λογαριασμό (Logins) αλλά  και πιθανές αλλαγές σε κωδικούς. Αν δεν εμφανιστεί καταγραφή αλλαγή κωδικού μήπως είναι καιρός να βάλετε ένα νέο κωδικό; Για κάθε εγγραφή μπορείτε να δείτε το είδος συσκευής και το λειτουργικό σύστημα καθώς και την IP διεύθυνση από την οποία έγινε η κάθε ενέργεια. Καλό είναι να ρίχνεται μια ματιά για περίεργες καταγραφές , ειδικά αν έχετε υπόνοια ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί...

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές