6 Οκτ 2014

Δημογραφικά Στοιχεία & Ενδιαφέροντα στα Analytics

Εδώ και λίγο καιρό, όσοι ασχολούνται με τα Google Analytics, ενδεχομένως να έχουν παρατηρήσει δύο νέες ομάδες αναφορών, που πλαισιώνουν την βασική ενότητα για το Κοινό (audience). Αναφέρομαι στα Δημογραφικά Στοιχεία και στα Ενδιαφέροντα τα οποία μπορούν να εμπλουτίσουν τις βασικές μετρήσεις των Analytics και να βοηθήσουν να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα το προφίλ των επισκεπτών μας, ώστε να πράξουμε αναλόγως.

Google analytics: Δημογραφικά Στοιχεία: Επισκόπηση
Δημογραφικά Στοιχεία: Επισκόπηση
Πιο αναλυτικά, στις αναφορές Δημογραφικών Στοιχείων μπορούμε να δούμε την κατανομή των επισκεπτών με βάση το φύλο και την ηλικιακή ομάδα, ενώ στα Ενδιαφέροντα εμφανίζονται στοιχεία με βάση τη συνάφεια στη συμπεριφορά (π.χ. φίλοι των σπορ, της μουσικής, κλπ), τα τμήματα της αγοράς (π.χ. τουρισμός/ξενοδοχεία, , οχήματα/αυτοκίνητα/μάρκα, κλπ) καθώς και τις κατηγορίες ενδιαφέροντος (π.χ. ειδήσεις/αθλητικά, ειδήσεις/καιρός, αθλήματα/ατομικά.τένις, κλπ) που χαρακτηρίζουν τους επισκέπτες.




Η δυνατότητα δεν προστίθεται αυτόματα αλλά απαιτεί:

  1. Να ενεργοποιήσουμε την δυνατότητα από την συγκεκριμένη ενότητα στα Google Analytics.
  2. Στις περισσότερες των περιπτώσεων να ενημερώσουμε το κώδικα παρακολούθησης στο web site. Πέρα από αυτό, η σωστή πρακτική αναφέρει ότι στους όρους χρήσης του site θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικές πληροφορίες χρήσης (Policy requirements).
Google analytics: Ενδιαφέροντα: Επισκόπηση
Ενδιαφέροντα: Επισκόπηση

Συλλογή στοιχείων

Σίγουρα η πρώτη σκέψη πηγαίνει στα προσωπικά δεδομένα και πως αυτά τα γνωρίζει η Google. Είναι γνωστό ότι ειδικά στην Ευρώπη έχει κληθεί πολλές φορές να δώσει εξηγήσεις σχετικά με αυτό το θέμα και η απάντηση είναι ότι το κάνει μέσω cookies διατηρώντας ωστόσο την ανωνυμία των χρηστών. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιεί και στοιχεία από όσους επισκέπτες έχουν λογαριασμό στη Google (gmail, youtube, google+, κλπ). Ο καθένας μπορεί να δει την "εικόνα" που έχει σχηματίσει η Google για το άτομο του, μέσα απο την σελίδα ρυθμίσεων (https://www.google.com/settings/ads) και είναι εύκολο να διαπιστώσει, ότι κάποια στοιχεία λαμβάνονται από το Google Profile (αν έχει δημιουργήσει) αλλιώς προκύπτουν από τις επισκέψεις που έχει κάνει σε διάφορα sites κατά το πρόσφατο παρελθόν. Η "εικόνα" δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής (αν το ψάξετε με γνωστούς σας θα το διαπιστώσετε εύκολα και ενδεχομένως να διασκεδάσετε με κάποια αποτελέσματα), αλλά σε γενικές γραμμές "σκιαγραφεί" υποφερτά το προφίλ του επισκέπτη. Χαρακτηριστική περίπτωση για δημιουργία λανθασμένης "εικόνας" είναι η χρήση υπολογιστή για σερφάρισμα από φίλους και οικείους, που έχει ως αποτέλεσμα να καταλογίζονται στο βασικό χρήστη ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά που είναι εντελώς άσχετα με τα δικά του!

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι αναφορές γίνονται σε επιμέρους δείγμα, καθώς τα δεδομένα υπόκεινται σε όρια ώστε να προφυλαχθεί η ανωνυμία των επισκεπτών.

Αξιοποίηση

Από τη στιγμή που ο υπεύθυνος μάρκετινγκ ενός site έχει και αυτές τις αναφορές, μπορεί να τις αξιοποιήσει με δύο κυρίως τρόπους:
  • Με την δημιουργία των αντίστοιχων τμημάτων (segments) να δώσει μια νέα διάσταση στις αναφορές που παρακολουθεί και να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την θεματολογία, τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρει μέσα το website. Αλλά και μόνο εγκυκλοπαιδικά να δει  κανείς τις αναφορές σε ενότητες ή και μεμονωμένες σελίδες προσθέτοντας ως παράμετρο το φύλο και την ηλικιακή ομάδα των επισκεπτών έχει πολύ ενδιαφέρον!
  • Με την χρήση των νέων δεδομένων να δημιουργήσει πολύ πιο "προσωποποιημένες" λίστες remarketing και συνεπώς να δημιουργήσει διαφημιστικές καμπάνιες που θα ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο τον "στοχευμένο" επισκέπτη.

Αν τώρα ανακαλύπτεται τις νέες πληροφορίες που μπορούν να σας προσφέρουν τα analytics, αλλά κυρίως αν διαφημίζεστε στο διαδίκτυο πρέπει καταρχή να σπεύσετε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα, ώστε σε εύθετο χρόνο να γνωρίσετε και να προσεγγίσετε καλύτερα το κοινό σας._





ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές