26 Μαΐ 2016

Adwords: τα text-ads (που ξέραμε) πέθαναν, ζήτω τα Expanded

Μέσα σε ένα χρόνο φαίνεται να έρχονται τα πάνω-κάτω, σε ότι  αφορά τις διαφημίσεις κειμένου  που πλαισιώνουν την πιο δημοφιλή σελίδα του διαδικτύου: τη σελίδα αποτελεσμάτων (SERP: Search Engine Results Page) της Google.

Οι γνωστές σε όλους διαφημίσεις κειμένου  (Text Ads - Adwords)   πριν λίγους μήνες μειώθηκαν, αφού αποφασίστηκε η κατάργηση της δεξιάς στήλης που περιελάμβανε ως οκτώ text-ads στη SERP, ενώ παράλληλα στην κορυφή της σελίδας απο μέχρι τρεις έγιναν τέσσερις!

Τώρα βρισκόμαστε κοντά σε μια ακόμα πιο δραστική αλλαγή που θα  αλλάξει σημαντικά την εμφάνιση τους καθώς σχεδόν θα διπλασιάσει το χώρο που καταλαμβάνουν!  Μέχρι και σήμερα μια διαφήμιση κειμένου στα adwords έχει τίτλο μιας γραμμής (ως 25 χαρακτήρες) και κείμενο δύο γραμμών (ως 35 χαρακτήρες για κάθε γραμμή), ένα σύνολο 95 χαρακτήρων για το επίδοξο διαφημιζόμενο προκειμένου να χωρέσει τα μηνύματά του!

Παράδειγμα της αλλαγής στα text-ads (Πηγή: google.com)



Το περίφημο 25-35-35 για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα Adwords (και "παλεύαμε" εν είδει τηλεγραφήματος ή tweet post για τους νεότερους, να χωρέσουμε τις φιλοδοξίες του διαφημιζόμενου και τη συνάφεια για τον επισκέπτη) μετά απο 15 χρόνια θα αποτελέσει παρελθόν!




Στο πρόσφατο Google Performance Summit 2016 και σε σχετική ομιλία που πραγματοποιήθηκε στις 24/5/2016 ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων και τα Expanded Text Ads τα οποία θα πλαισιώσουν την SERP μέχρι το τέλος του έτους με πολύ πιο "χορταστικές" σε κείμενο διαφημίσεις, και θα καταλαμβάνουν ως και 140 χαρακτήρες!

Text-ads (2001-2016) Expanded Text Ads (2016-)
Τίτλος Μια γραμμή, ως 25 χαρακτήρες. Δύο γραμμές, ως 30 χαρακτήρες η κάθε μια.
Περιγραφή Δύο γραμμές, ως 35 χαρακτήρες η κάθε μια. Μία εννιαία, με μέγιστο τους 80 χαρακτήρες.
Display URL  Μη αυτόματη διαδικασία με το κίνδυνο να απορριφθεί μια διαφήμιση αν  το εμφανιζόμενο URL δεν ήταν σχετικό με αυτό της σελίδας προορισμού. Το domain θα εξάγεται αυτόματα απο το URL της σελίδας προορισμού και απλά θα υπάρχει δυνατότητα  να  αλλάξει το path (ίσως και περισσότεροι χαρακτήρες).


Τι θα επιφέρει η αλλαγή

Ο λόγος που γίνεται αυτή η αλλαγή δεν είναι άλλος από τις  κινητές συσκευές (smartphones και tablets), το περίφημο Mobile το οποίο συνεχώς κερδίζει χρήστες και έχει πλέον ξεπεράσει το desktop (laptop - υπολογιστές). Η Google τόσο για την καλύτερη εμπειρία των mobile χρηστών, αλλά και για προφανείς οικονομικούς λόγους(!) δεν θα μπορούσε να μείνει στατική χωρίς "ενίσχυση" των διαφημίσεων κειμένου! Δύο είναι κατα τη γνώμη μου οι δείκτες που θα αυξηθούν: το CTR και το CPC, Το Click Through Rate από τη στιγμή που η διαφήμιση κειμένου θα έχει περισσότερο χώρο και πληρέστερη περιγραφή θα προκαλέσει λογικά περισσότερα κλικ. Παράλληλα η μάχη για την πρώτη θέση θα έχει περισσότερη σημασία. Με τη εμφάνιση των Expanded Text Ads στο χώρο που σε μια οθόνη κινητού χωρούσαν τρεις 25-35-35 text-ads, τώρα θα χωράνε μάλλον δύο expanded 30-30-80 και για να δει ο χρήστης τις επόμενες (ως και την τέταρτη) θα χρειάζεται να κατέβει προς τα κάτω... Η προσπάθεια για την κατάκτηση της 1ης θέση στα adwords έχει ένα σίγουρο τρόπο και είναι το αυξημένο Cost Per Click.

ΥΓ. Κάπου διάβασα φήμες να φέρνουν την αλλαγή κάπου τέλη  Ιουλίου - αρχές Αυγούστου! Ας μας λυπηθεί η Google (όπως πέρυσι με τα capital control και το δώρο 350€ ανά ελληνικό λογαρισμό adwords) και ας το κάνει αργότερα κατά το φθινόπωρο... ;-)  B.A.






ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές