5 Δεκ 2013

Βασικές μετρήσεις στα Google Analytics

Ένα από τα καλύτερα εργαλεία ανάλυσης της απόδοσης websites είναι αναμφίβολα το Google Analytics. Αρκεί η δημιουργία λογαριασμού (δωρεάν) και η προσθήκη του ειδικού κώδικα στις σελίδες του website, ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή μιας σειράς πολύ σημαντικών στοιχείων, που γίνονται σχεδόν άμεσα διαθέσιμα μέσω δεκάδων αναλυτικών αναφορών. Πέρα από τις συνηθισμένες μετρήσεις, που οι περισσότεροι βλέπουν σαν στατιστικά επισκεψιμότητας (επισκέψεις ανά μήνα, εμφανίσεις σελίδων, κλπ), υπάρχουν κάποιες που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα  την απόδοση ενός website και να προχωρήσουμε ενδεχομένως σε κινήσεις βελτίωσης.

Μετρήσεις όπως οι επισκέψεις, οι προβολές σελίδας, ο μέσος χρόνος επίσκεψης και οι σελίδες ανά  επίσκεψη είναι οι πιο βασικές και όσοι έχουν ασχοληθεί, έστω και λίγο, με τα Analytics τις έχουν κατανοήσει. Ας δούμε όμως κάποιες άλλες μετρήσεις των Αnalytics που θα πρέπει να παρακολουθούμε, αν θέλουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της απόδοσης.



Μοναδικοί επισκέπτες (Unique Visitors)

Ορισμός: Είναι ο αριθμός των επισκεπτών που υπολογίζονται μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Αξιολόγηση: Σε αντίθεση με τις Επισκέψεις (visits) ο αριθμός των μοναδικών επισκεπτών είναι πιο ουσιαστικός καθώς προσεγγίζει τον πραγματικό αριθμό ανθρώπων που επισκέφτηκαν τον ιστότοπο.  Αν οι μοναδικοί επισκέπτες δεν αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τρόπους προώθησης του website.


Νέοι έναντι επανερχόμενων (New vs Returning)

Ορισμός: Διαχωρισμός των επισκεπτών σε αυτούς που κάνουν επίσκεψη για πρώτη φορά και σε αυτούς έχουν ξανακάνει.

Αξιολόγηση: Είναι μια βασική μέτρηση για να κατανοήσουμε το είδος του κοινού. Αν ο αριθμός των επανερχόμενων είναι μεγάλος είναι ασφαλές να συμπεράνετε ότι το website έχει "αφοσιωμένο" κοινό το οποίο βρίσκει ενδιαφέρουσα πληροφορία και επιστρέφει. Αν από την άλλη το ποσοστό νέων παραμένει μικρό αυτό σημαίνει ότι το κοινό μας δεν αυξάνεται! Βέβαια όταν ερμηνεύουμε νούμερα πρέπει να σκεφτόμαστε και άλλες παραμέτρους. Πχ αν ένα website είναι σχετικά νέο είναι λογικό αρχικά να έχει μεγάλο ποσοστό νέων επισκεπτών, αν "τρέχει" μια διαφημιστική καμπάνια είναι επίσης λογικό να φέρει μεγάλο ποσοστό νέων επισκεπτών... Σε περιόδους που τρέχουμε καμπάνιες αύξησης του κοινού, ένα ποσοστό νέων επισκεπτών που ξεπερνάει το 70% μας επιβεβαιώνει την επιτυχία των ενεργειών μας..


Ποσοστό εγκατάλειψης (Bounce Rate)

Ορισμός: Είναι το ποσοστό των επισκέψεων κατά τις οποίες ο χρήστης αποχώρησε από τον ιστότοπό από τη σελίδα εισόδου, χωρίς να προχωρήσει σε επόμενη.

Αξιολόγηση: Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικό και όσο πιο χαμηλό τόσο το καλύτερο! Όταν το ποσοστό είναι υψηλό σημαίνει ότι οι επισκέπτες περιορίζονται μόνο στη σελίδα προορισμού (landing page) και αφού την διαβάσουν (αν την διαβάσουν!) αποχωρούν. Οι πιθανοί λόγοι είναι διάφοροι όπως: μη ενδιαφέρον περιεχόμενο, σχεδιαστικά θέματα στο site που δεν βοηθάνε στη παραμονή του επισκέπτη, παραπομπή από μήνυμα που δεν είναι σχετικό με την σελίδα προορισμού, καθυστέρηση στη εμφάνιση της σελίδας (page load) κλπ. Για παράδειγμα αν σε ανάρτηση στο facebook ή σε μια διαφήμιση στο διαδίκτυο αναφερόμαστε σε μια υπηρεσία ή προσφορά και στη σελίδα που οδηγούμε δεν "πείθουμε" τον επισκέπτη, είναι λογικό να εκτινάξουμε το ποσοστό εγκατάλειψης!


Περιεχόμενο ιστοτόπου (Site Content)

Ορισμός: Αναφορά  με το σύνολο των σελίδων του ιστοτόπου, ταξινομημένες με βάση τις προβολές (οι πιο δημοφιλείς σελίδες ψηλά)

Αξιολόγηση: Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιες σελίδες είναι πρώτες σε εμφανίσεις, αλλά από αυτή την αναφορά μπορούμε να εμβαθύνουμε περισσότερο. Nα μην περιοριστούμε στην κορυφή της λίστας αλλά να ανατρέξουμε στην "ουρά" και να εντοπίσουμε τις σελίδες που δεν έχουν αρκετές επισκέψεις. Αν σε αυτές περιλαμβάνονται σελίδες που για την εταιρίας μας έχουν "εμπορική" σημασία θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αναδείξουμε. Ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν κινήσεις μέσα στο ίδιο το site που μπορεί να είναι σημειακές όπως η προσθήκη ενός διαφημιστικού μπάνερ, μέχρι πιο σημαντικές όπως η ανακατασκευή της αρχικής σελίδας ή  του βασικού μενού, ακόμα και ο συνολικός επανασχεδιασμός του website!


Σύνολο επισκεψιμότητας (All Traffic)

Ορισμός: Ο καταμερισμός των επισκεπτών μας ανάλογα με την πηγή προσέλευσης. Οι πιο συνηθισμένες πηγές είναι: απευθείας, χωρίς παραπομπή (direct), αποτελέσματα αναζήτησης (organic), πληρωμένες διαφημίσεις (adwords-paid), δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, κλπ) καθώς και σύνδεσμοι από άλλα websites (referral).

Αξιολόγηση: Η κατανόηση της κάθε πηγής βοηθάει και στα ανάλογα συμπεράσματα. Αν έχουμε μεγάλο αριθμό απευθείας επισκέψεων μάλλον μόνο εμείς, συνάδελφοι, και γενικώς όσοι γνωρίζουν την ύπαρξη του και συνεπώς την ακριβή διεύθυνση URL, το επισκέπτονται. Εκτός βέβαια, αν τρέχουμε κάποια καμπάνια off-line δηλαδή σε έντυπο, τηλεόραση, μέσα μαζικής μεταφοράς, κλπ όπου οι επισκέπτες πληκτρολογούν τη διεύθυνση για να φτάσουν στο site μας.  Αν τώρα έχουμε επιλέξει μια στρατηγική προώθησης μέσω κάποιου δικτύου κοινωνικής δικτύωσης ή μέσω διαφημίσεων adwords θα πρέπει να αναμένουμε και το ανάλογο ποσοστό από εκεί. Αν πάλι το λεγόμενο SEO (search engine optimization) έχει αποδώσει τότε θα δούμε ένα ανάλογα σημαντικό ποσοστό. Για ένα επιτυχημένο site οι πηγές θα πρέπει να είναι αρκετές και καλά καταμερισμένες. Αν μία και μόνο πηγή μονοπωλεί την επισκεψιμότητα, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά  τις επιπτώσεις, αν αυτή η κατάσταση παύσει να ισχύει!


Επισκεψιμότητα παραπομπής (Referral Traffic)

Ορισμός: Καταγραφή των websites που προσφέρουν σύνδεσμο προς το δικό μας.

Αξιολόγηση: Ο αριθμός των εξωτερικών παραπομπών  είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πέρα από επισκέψεις, δείχνει και πόσο ενδιαφέρον και δημοφιλές μπορεί να είναι ένα website, γεγονός που συνεισφέρει και στη βελτίωση του  SEO. Κατά την μελέτη των παραπομπών μπορούμε να ανακαλύψουμε όχι μόνο της πηγές αλλά και την "ποιότητα" των επισκεπτών που προέρχονται από αυτές, συνδυάζοντας άλλες μετρήσεις όπως το ποσοστό εγκατάλειψης, το χρόνο παραμονής κλπ Επίσης είναι σημαντικό να μην περιοριζόμαστε σε επίπεδο website, αλλά να εντοπίζουμε τις σελίδες, τόσο αυτές προσφέρουν την αναφορά (διαδρομή παραπομπής), όσο και τις δικές μας σελίδες προορισμού (landing page)...


Μετατροπές (Conversions / Goals)

Ορισμός: Οι μετατροπές είναι τρόπος καταμέτρησης ενεργειών που πραγματοποιεί ο χρήστης κατά την διάρκεια της επίσκεψης όπως αγορά προϊόντος, συμπλήρωση φόρμας, κλπ

Analytics χωρίς μετατροπές είναι  σαν πάρτυ χωρίς μουσική!  
Αξιολόγηση: Κράτησα για το τέλος, την πιο σημαντική μέτρηση, κατά τη γνώμη μου! Ανάλογα με το είδος του website θα πρέπει καθορίζονται στόχοι ώστε να καταγράφονται κατά την επίσκεψη των χρηστών και να αποτιμούνται αναλόγως. Καλός ο αριθμός των επισκέψεων..., αυξητική η τάση των νέων επισκεπτών..., μειωμένο το ποσοστό εγκατάλειψης..., αλλά πόσοι από αυτούς... "επικοινώνησαν μέσω της φόρμας επικοινωνίας;" "Πόσοι έκαναν εγγραφή στο newsletter;" "Πόσοι κατέβασαν (download) το νέο τιμοκατάλογο;" Ακόμα και αν το site δεν προσφέρει τέτοιες λειτουργίες, μετατροπή μπορεί να οριστεί μια επίσκεψη για παράδειγμα με τουλάχιστον επτά σελίδες ή διάρκεια άνω των 20 λεπτών!


Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Η παρακολούθηση των μετρήσεων απόδοσης που προσφέρουν εργαλεία σαν το Google Analytics (και μάλιστα δωρεάν) είναι μια απαραίτητη διαδικασία για κάθε υπεύθυνο ενός website. Οι πληροφορίες και τα στοιχεία είναι ο σημαντικότερος οδηγός για να πάρουμε αποφάσεις και να εκτιμήσουμε καταστάσεις αναφορικά με την Online παρουσία μας! Όπως ανέφερα και στην αρχή, πολύς κόσμος ακόμα τα αντιμετωπίζει ως στατιστικά στοιχεία και δεν εμβαθύνει με αναφορές και συμπεράσματα σαν αυτά που αναφέραμε. Όσοι κάνουν την αρχή και κατανοούν τις δυνατότητες συνήθως δεν περιορίζονται στις βασικές μετρήσεις, αλλά προχωρούν σε προχωρημένες λειτουργίες όπως  segments, events, custom και intelligent reports, κλπ προκειμένου να έχουν πιο πλήρη εικόνα και απόλυτα προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις και στόχους του website τους._



ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές