16 Οκτ 2013

Οι καλύτεροι τρόποι για την προώθηση εταιρικού website

Το μεγάλο βήμα έγινε και το νέο σας εταιρικό website είναι γεγονός! Ξοδέψατε χρόνο και χρήμα για το σχεδιασμό, την κατασκευή αλλά κυρίως για την θεματολογία και τον εμπλουτισμό του με χρήσιμες πληροφορίες για τους πελάτες σας. Είναι όμως αυτό αρκετό;

Λίγους μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας και τα στατιστικά επισκεψιμότητας  δεν είναι τα αναμενόμενα! Ο βασικός στόχος της προσέλκυσης κοινού που ενδιαφέρεται για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας και η δημιουργία μιας ψηφιακής πελατειακής βάσης δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ενέργειες προώθησης.

Ας δούμε τους πιο δημοφιλείς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προωθήσετε το εταιρικό σας website και να αποκτήσετε νέο κοινό και πελάτες.


Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης 

Το περίφημο SEO (Search engine optimization) είναι η μεθοδολογία με την οποία βελτιώνουμε την εμφάνιση των σελίδων του website μας στις μηχανές αναζήτησης. Σημείο κλειδί είναι οι λέξεις-κλειδιά (keywords) οι οποίες όταν περιλαμβάνονται σε ερωτήματα που θέτουν οι χρήστες στις μηχανές αναζήτησης, ενεργοποιούν ανά δεκάδες τα λεγόμενα οργανικά αποτελέσματα, δηλαδή σελίδες που έχουν απόλυτη σχέση με τα ερωτήματα αναζήτησης. Η διαδικασία βελτιστοποίησης είναι σύνθετη και έχει ως στόχο την εμφάνιση των σελίδων μας στην πρώτη δεκάδα οργανικών αποτελεσμάτων. Η βελτιστοποίηση απαιτεί αρκετές ενέργειες τόσο στο website μας αλλά και πέρα από αυτό! Ξεκινά από την επιλογή των σωστών λέξεων κλειδιών και την σωστή χρήση τους στις σελίδες μας και φτάνει  στους συνδέσμους που μας δίνουν άλλα websites (backlinks). Το αποτέλεσμα, για κάθε μια από τις λέξεις-κλειδιά, απαιτεί χρόνο για να φέρει αποτελέσματα, ειδικά όταν το website είναι νέο και υπάρχει και σοβαρός ανταγωνισμός. Ωστόσο αν σχεδιαστεί σωστά, στο μέλλον θα φέρνει ένα σημαντικό ποσοστό επισκέψεων! Η σωστή στρατηγική και εφαρμογή SEO απαιτεί την συνεργασία με ειδικό στο αντικείμενο (seo expert), αλλά προσοχή στην επιλογή, ειδικά όταν ακούτε για εγγυημένα και άμεσα αποτελέσματα!

Google Adwords: Διαφήμιση με κλικ (PPC-pay per click)

Ο πιο διαδεδομένος και αποδοτικός τρόπος  σύγχρονης διαφήμισης είναι αυτές που έρχονται από τις μηχανές αναζήτησης και ειδικά την Google. Δύσκολα να μην γνωρίζετε τα Adwords, τις διαφημίσεις κειμένου που εμφανίζονται στη σελίδα οργανικών αποτελεσμάτων της Google. Με βασικά προτερήματα ότι χρεώνουν ανά κλικ και όχι ανά εμφάνιση, ότι προσφέρουν συνάφεια (διαφήμιση σχετική με το ερώτημα) και συνεπώς καλή απόδοση κλικ ανά εμφανίσεις (CRT: click through rate) αλλά και μετρήσιμα στοιχεία απόδοσης φαντάζουν το απόλυτο εργαλείο προώθησης. Η διαχείριση και οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς εμπλουτίζονται, ενώ επεκτείνονται και σε άλλα websites πέρα από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Πλαισιώνουν τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης που αναφέραμε στο SEO, προσφέροντας ανά σελίδα μέχρι και 11 θέσεις για cpc διαφημίσεις, με τη διαφορά ότι έχουμε άμεση εμφάνιση και συνεπώς αποτέλεσμα! Αρκετοί επιλέγουν να τα ρυθμίζουν μόνοι τους, αλλά ο σχεδιασμός και η βελτιστοποίηση τους  από ειδικό (Google Partner) προσφέρει σημαντική αξιοποίηση της επένδυσης αλλά και σημαντικές μετρήσεις απόδοσης! Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το 97% των εισοδημάτων της Google προέρχονται από τα Adwords γεγονός που δηλώνει ότι είναι σαφώς το πιο σημαντικό προϊόν της!

Η προώθηση και η παρακολούθηση της απόδοσης είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να αναδείξουμε το website της εταιρίας μας, αλλά και να το μετατρέψουμε στον καλύτερο πωλητή μας!

Επαναληπτικό μάρκετινγκ (Remarketing)

Αναφέρθηκα σε αυτό σε προηγούμενη δημοσίευση με θέμα "Οι επίμονες διαφημίσεις". Για το δίκτυο διαφημίσεων της Google είναι μια επέκταση των Adwords που προσφέρει τη δυνατότητα στους διαφημιζόμενους να "σταμπάρουν" χρήστες στο διαδίκτυο (ειδικά αυτούς που δεν έγιναν πελάτες κάνοντας Online αγορά, κράτηση, κλπ) με σκοπό με νέα επαναληπτικά διαφημιστικά μηνύματα να τους επηρεάσουν ώστε να επιστρέψουν στο website και να προχωρήσουν σε αγορά! Το θέμα όπως έχουμε αναφέρει είναι να γίνεται όσο πιο μελετημένα ώστε να "κερδίζει" και όχι να εκνευρίζει τον υποψήφιο πελάτη...

Βίντεο στο YouTube

Τι πιο ενδιαφέρον από κινούμενη εικόνα και ήχο... Βίντεο! Η πλειοψηφία του κόσμου επιλέγει να δει παρά να διαβάσει  και ο "παράδεισος" του βίντεο είναι το YouTube και ω, τι σύμπτωση, ανήκει και αυτό στην Google! Αν λοιπόν δημιουργήσετε ένα σύντομο και κατατοπιστικό βίντεο και το ανεβάσετε στο YouTube κάνετε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εικόνας σας, ενώ εμπλουτίζεται και το περιεχόμενο του website σας. Λόγω Google βελτιώνεται και το SEO σας! Αν τώρα θέλετε και Adwords, η ενότητα "διαφημίσεις στο YouTube", είναι μια από τις πιο αποδοτικές και κερδοφόρες!


Δείγμα απόδοσης συνολικής επισκεψιμότητας

Email marketing

Ξεκινώντας από τη συνήθη φόρμα "εγγραφή στο newsletter μας" που βρίσκεται στο website μας, μπορεί να ξεκινήσει μια αποδοτική σχέση με ένα συγκεκριμένο πελατειακό κοινό. Καθώς η λίστα μελών αυξάνεται σας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσετε το ενδιαφέρον τους, πέρα από την τυπική ενημέρωση γύρω από την εταιρία σας,  με ειδικές προσφορές και εκδηλώσεις. Αν τα μηνύματα που στέλνετε δεν είναι ενδιαφέροντα, είτε είναι πολύ συχνά ή πολύ αραιά,  είναι πολύ πιθανό ότι σύντομα δεν θα έχουν απόδοση. Όπως όλες οι προαναφερόμενες ενέργειες είναι μετρήσιμες από πλευράς επισκεψιμότητας και απόδοσης, ωστόσο το email marketing έχει και το ισχυρό χαρακτηριστικό ότι απευθυνόμαστε με κοινό που μας ήδη γνωρίζει συνεπώς τα στοιχεία απόδοσης έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για αυτή την ενέργεια!

Συγγραφή Δημοσιεύσεων (Blog posts)

Η δημιουργία blog είναι μια τάση που από το χώρο των ιδιωτών (προσωπικά ιστολόγια)  περνάει και στις εταιρίες. Ένα εταιρικό Blog, είτε αποτελεί μέρος του website ή είναι σε ξεχωριστό domain, σας δίνει βήμα για πρωτότυπο περιεχόμενο, με ύφος και θεματολογία διαφορετική που μπορεί να αναδείξει την διαφορετικότητα μιας επιχείρησης από τον ανταγωνισμό ενισχύοντας την σχέση με τους υπάρχοντες πελάτες αλλά παράλληλα να φέρει και νέους! Αν πουλάμε για παράδειγμα παπούτσια μπορούμε να δημιουργήσουμε ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις σχετικές με το αντικείμενο (είδη παπουτσιών, επιλογή τύπου ανά δραστηριότητα, τρόπους καθαρισμού, κλπ) δείχνοντας εξειδίκευση στο αντικείμενο μας και βελτιώνοντας την "εικόνα" μας στη συνείδηση του κοινού μας. Πολύ σημαντικό ότι οι δημοσιεύσεις σε εταιρικό blog μπορούν να αξιοποιηθούν και για τη βελτίωση του SEO του εταιρικού website!

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social media)

Ο στόχος μοιάζει με του email marketing και δεν είναι άλλος από το να τροφοδοτούμε συγκεκριμένο κοινό που μας γνωρίζει, φίλους (facebook) ή ακόλουθους (twitter), με ενδιαφέρουσες πληροφορίες από το εταιρικό website ή blog. Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι η διάδραση και η άμεση επικοινωνία με το κοινό. Παράλληλα η ισχυρή παρουσία μιας εταιρίας στα social media βελτιώνει πολύ την εικόνα της (brand awareness), με τρόπο ανάλογο που στη κοινωνία μετράει η σύσταση από φίλο ή γνωστό (word of mouth). Σημαντικό όμως να γνωρίζουμε τις δυνατότητες και το κοινό που παρέχει το κάθε μέσο, ώστε η γενική παρουσία μας να είναι η ανάλογη...

Αποτίμηση & Στρατηγική

Οι παραπάνω τρόποι μπορούν να αποτιμηθούν και να εκτιμηθούν με βάση το αποτέλεσμα! Με εργαλεία όπως το Google Analytics μπορείτε και πρέπει να έχετε μια συνολική εικόνα για την επισκεψιμότητα και πως αυτή προκύπτει. Θεωρώ ότι η λεγόμενη  άμεση επίσκεψη στο website  γίνεται στην ουσία μόνο από εμάς και τους συνεργάτες μας. Η προσέλκυση κοινού απαιτεί μια σειρά από ενέργειες, όπως αυτές που αναφέραμε, ώστε να επισκεφτούν τις σελίδες που εμείς επιλέγουμε να προωθήσουμε, με απώτερο στόχο το κέρδος της επιχείρησης μας!

Η χάραξη στρατηγικής προώθησης, η εφαρμογή των μεθόδων προώθησης και η παρακολούθηση της απόδοσης τους είναι μονόδρομος αν θέλουμε να αναδείξουμε το καλοσχεδιασμένο και πλούσιο σε περιεχόμενο website της εταιρίας μας αλλά και να το μετατρέψουμε στον καλύτερο πωλητή μας!

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές