10 Απρ 2014

Αναζητώντας τα χαμένα keywords στα Google Analytics

not provided keywords
Πριν λίγους μήνες είχα αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους η Google αλλάζει τους κανόνες στο SEO. Ένας από αυτούς ήταν η απόκρυψη των όρων αναζήτησης, γνωστοί και ως λέξεις κλειδιά, στα οργανικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι υπεύθυνοι των websites την πολύτιμη πληροφορία των keywords με τα οποία οι επισκέπτες αναζητούν και τελικά φτάνουν στο website. Στα Google Analytics, η αναφορά για τις λέξεις κλειδιά εμφανίζει πλέον πρώτο και με συντριπτική διαφορά, τον όρο "Not Provided" που περιλαμβάνει το σύνολο των keywords που μας έφεραν επισκέψεις από οργανικές αναζητήσεις. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε, όχι βέβαια για να επιλύσουμε πλήρως το κενό, αλλά να το καλύψουμε κατά ένα σημαντικό ποσοστό.


Καταρχήν να υπενθυμίσουμε ότι ο λόγος που πλέον οι όροι αναζήτησης στα οργανικά αποτελέσματα δεν είναι πλέον διαθέσιμοι, είναι ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013, όλες οι αναζητήσεις στην Google γίνονται μέσω Secure Socket Layer (SSL) με αποτέλεσμα οι λέξεις-κλειδιά που υποβάλουν οι χρήστες να είναι κρυπτογραφημένες. Κατά την υποβολή της αναζήτησης γίνεται ανακατεύθυνση με κρυπτογράφηση και αυτός είναι ο λόγος που πλέον στο website δεν φτάνει η πληροφορία των λέξεων που προκάλεσαν την επίσκεψη. Για websites που βασίζουν την επισκεψιμότητα τους στο SEO, η απώλεια της συγκεκριμένης πληροφορίας είναι σημαντική, καθώς πλέον δεν γνωρίζουμε την απόδοση των όρων που φέρνουν επισκέψεις. Ένα eshop  για παράδειγμα, δεν έχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα, αν ο όρος "ανδρικά πουκάμισα" φέρνει το 25% των οργανικών αποτελεσμάτων που είχε πέρυσι ή ότι η νέα καμπάνια για τον όρο "ανδρικά κοντομάνικα πόλο" αποδίδει.


Τρόποι αντιμετώπισης

Από τη στιγμή που μας ενδιαφέρει η πληροφορία των οργανικών keyword μπορούμε να εξετάσουμε τις ακόλουθες εναλλακτικές, προκειμένου να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει τρόπος να έχουμε την πλήρη αναφορά όπως συνέβαινε προ SSL, αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από την παντελή άγνοια...

Λέξεις-Κλειδιά από τα Adwords

Adwords - Keywords  report
Με μια κίνηση που προφανώς προωθεί τα Adwords, η Google επέλεξε η αναφορά για πληρωμένα - paid keywords να εμφανίζεται κανονικά. Για την κίνηση αυτή έχει κατηγορηθεί και ακούγεται ότι ενδεχομένως σύντομα η αναφορά των πληρωμένων keywords να έχει την τύχη των οργανικών στα Analytics. Ωστόσο για όσο διάστημα είναι διαθέσιμη αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση, καθώς τα στατιστικά ως τώρα έδειχναν μια σαφή αναλογία της απόδοσης των όρων σε πληρωμένα και οργανικά keywords.

Ανάλυση των σελίδων προορισμού (landing pages)

Google-organic by Landing pages Report
Οι σελίδες προορισμού είναι η δεύτερη σημαντική παράμετρος απο πλευράς SEO, μετά τις λέξεις-κλειδιά. Εκτός από τον όρο αναζήτησης που μας φέρνει την επίσκεψη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποια σελίδα οδηγείται ο επισκέπτης. Η ανάλυση λοιπόν των σελίδων προορισμού μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά και μια πρώτη και απλή κίνηση είναι στην αναφορά των οργανικών λέξεων, να εμβαθύνουμε στους "not provided" όρους και να επιλέξουμε ως δευτερεύουσα παράμετρο την σελίδα προορισμού. Το αποτέλεσμα θα δείξει τις πιο δημοφιλείς σελίδες από πλευράς SEO και συνεπώς οι λέξεις-κλειδιά που γνωρίζουμε ότι την πλαισιώνουν, είναι προφανές ότι  είναι αντίστοιχα δημοφιλείς και "δουλεύουν" για εμάς. Αν τώρα θέλουμε περισσότερη ανάλυση μπορούμε να χειριστούμε τα "not provided" και τις σελίδες προορισμού με πιο προχωρημένες μεθόδους, δημιουργώντας ξεχωριστό προφίλ ή ειδικό segment στα Analytics.

Αναφορές από τα Webmaster Tools

Search Engine Optimization - Queries Report
Ένα άλλο εργαλείο της Google, τα webmaster tools προσφέρουν πληροφορία για τους όρους αναζήτησης (αναφορά search queries), αλλά σαφώς με άλλη προσέγγιση σε σχέση με τα Analytics. Βασικό μειονέκτημα είναι ότι η συγκεκριμένη αναφορά καλύπτει τους τελευταίους τρεις μήνες, από την άλλη όμως προσφέρει δύο πολύτιμα και σημαντικά στοιχεία. Καταρχήν εμφανίζει  για κάθε όρο αναζήτησης το CTR, το ποσοστό δηλαδή κλικ ανά εμφανίσεις, καθώς και την μέση θέση του website μας στα οργανικά αποτελέσματα της Google για τον εκάστοτε όρο! Η σύνδεση των webmaster tools με τα analytics μπορεί εύκολα να φέρει αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες στο περιβάλλον των analytics ώστε να μην αναγκαζόμαστε να αλλάζουμε περιβάλλον.


Συνοψίζοντας

Η κίνηση της Google με την κρυπτογράφηση των αναζητήσεων είναι κάτι δεδομένο που δεν πρόκειται να αλλάξει! Η παραφιλολογία γύρω από αυτό εμπλέκει την  στρατηγική επιλογή της εταιρίας, προκειμένου να "ταρακουνήσει" και να αλλάξει τους κανόνες στο SEO (προωθώντας παράλληλα τα adwords), μέχρι και κυβερνήσεις κρατών με νομικές πιέσεις ώστε να προφυλαχθούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Το θέμα είναι ότι ένα από τα πιο χρήσιμα "εργαλεία" για κατανόηση του SEO χάθηκε και οι ενδιαφερόμενοι στρέφονται αναγκαστικά σε επιλογές όπως οι παραπάνω. Αναμένουμε και παρακολουθούμε νέες μεθόδους αλλά και εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν την καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος, με απώτερο στόχο το πιο αποδοτικό SEO._


ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές