15 Ιαν 2014

Φωτογραφίες και πνευματικά δικαιώματα κατά την αναζήτηση

Τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο είναι ένα θέμα που με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα, τόσο ως διαχειριστή αυτού του blog, αλλά και ως σύμβουλο αρκετών εταιρικών websites. Σε παλαιότερο άρθρο είχα αναφερθεί στους τρόπους αναδημοσίευσης περιεχόμενου, σήμερα όμως θα αναφερθώ σε μια νέα λειτουργία που προσφέρει από χθες η Google και αφορά το φιλτράρισμα με βάση τα πνευματικά δικαιώματα κατά την αναζήτηση φωτογραφιών και εικόνων (Google Image Search).

Η συγκεκριμένη ενότητα της αναζήτησης αποτελούσε την εύκολη λύση για πλήθος ανθρώπων που ήθελα να διανθίσουν με εικόνες το προσωπικό blog ως και την εταιρική τους σελίδα απλά, γρήγορα και κυρίως χωρίς κόστος! Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων αρχικά δεν απασχολούσε πολλούς, μέχρι να αρχίσουν στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ να εκδικάζονται περιπτώσεις και η χρήση μιας απλής φωτογραφίας χωρίς άδεια τελικά να κοστίζει αρκετές χιλιάδες δολάρια!

matt cutts tweet
Το tweet του Matt Cutts
Η Google λοιπόν προσφέρει από χθες κατά την αναζήτηση εικόνων, και με ενημέρωση που έδωσε ο Matt Cutts ("πατριάρχης"  της ομάδας Google Webspam Search) μέσω twitter, την δυνατότητα φιλτραρίσματος των αποτελεσμάτων με βάση τα πνευματικά δικαιώματα. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνει σημαντικά όσους αναζητούν εικόνες να αποφύγουν την σκόπιμη ή μη "πειρατεία" και να επιλέξουν για χρήση φωτογραφίες που οι δημιουργοί τους το επιτρέπουν. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα υπήρχε από το 2009 αλλά από χθες είναι  πλέον εμφανής και περιλαμβάνεται στις επιλογές αναζήτησης (search tools). 

Το ενδιαφέρον πίσω από την ιστορία είναι ότι η κίνηση της Google προκύπτει μετά από δημοσίευση του δικηγόρου και ιδρυτικού μέλους της Creative Commons,  Lawrence Lessig τον οποίο αναφέρει ο  Cutts στο σχετικό tweet. Στη δημοσίευση του ο Lessig επισημαίνει την μη ανταπόκριση της Google στο αίτημα του, ενώ παράλληλα επαινεί την μηχανή της Microsoft Bing που παρέχει αυτή τη δυνατότητα εδώ και αρκετούς μήνες!

Οι ακόλουθες επιλογές του νέου φίλτρου (Δικαιώματα Χρήσης - Usage Rights) προκύπτουν από δύο βασικά χαρακτηριστικά: την δυνατότητα τροποποίησης και την εμπορική χρήση

Reuse (εκ νέου χρήση) επιτρέπεται η χρήση αλλά
  • Χωρίς τροποποίηση (αμετάβλητο περιεχόμενο)
  • Όχι για εμπορική χρήση

Commercial reuse (εμπορική χρήση)
  • Χωρίς τροποποίηση (αμετάβλητο περιεχόμενο)
  • Κατάλληλο για εμπορική χρήση

Reuse with modification (εκ νέου χρήση με τροποποίηση)
  • Επιτρέπεται η τροποποίηση 
  • Όχι για εμπορική χρήση

Commercial reuse with modification (εμπορική χρήση με τροποποίηση)
  • Επιτρέπεται η τροποποίηση 
  • Κατάλληλο για εμπορική χρήση
Σε αυτό το σημείο και όπως έχουμε αναφέρει παλαιότερα, αλλά τονίζεται και στην σχετική σελίδα οδηγιών της Google, κατά την εκ νέου χρήση θα πρέπει να ελέγχουμε την άδεια του εκάστοτε εκδότη και τους όρους που επιβάλει, με πιο συνήθη την αναφορά στην πηγή.

Κάνοντας χρήση της νέας δυνατότητας θα διαπιστώσετε ότι περιορίζονται τα αποτελέσματα ειδικά με τα φίλτρα εμπορικής χρήσης. Στη περίπτωση που κατά την αναζήτηση δεν βρείτε "νόμιμη" εικόνα για χρήση, οι επιλογές είναι να προχωρήσετε σε αγορά μέσω κάποια υπηρεσίας stock photo-images, αλλιώς θα πρέπει να αναδείξετε το φωτογραφικό ή γραφιστικό σας ταλέντο και να δημιουργήσετε την δική σας






ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές