26 Σεπ 2013

Αναδημοσίευση Περιεχομένου: πως γίνεται σωστά!

Το νόμισμα της ψηφιακής κοινωνίας είναι η πληροφορία! Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι στο διαδίκτυο αναζητούν και διαβάζουν περιεχόμενο που ανάλογα με την πηγή και το συντάκτη μπορεί να χαρακτηριστεί έγκυρο, ανακριβές, ελλιπές, χρήσιμο, κλπ.  Τα επίθετα για την πληροφορία είναι πάρα πολλά, αλλά θα επικεντρωθώ στο ουσιαστικό, το  πρωτότυπο ή αναδημοσιευμένο περιεχόμενο!

Οι διαδικτυακοί τόποι (websites, blogs, forums, κλπ) που φιλοξενούν ενδιαφέρον και κυρίως πρωτότυπο περιεχόμενο “εισπράττουν” υψηλά νούμερα επισκεψιμότητας με ότι αυτό συνεπάγεται (πωλήσεις, φήμη, κύρος, διαφημίσεις, κα). Υπάρχει όμως και μια μεγάλη μερίδα “εκδοτών”, μεγάλων και μικρών, για τους οποίους η σύνταξη πρωτογενούς υλικού φαντάζει “Γολγοθάς” με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εύκολη λύση της αναδημοσίευσης. Δεν αναφέρομαι στο χώρο των προσωπικών blog, όπως το δικό μου, όπου μεγάλο ποσοστό της πληροφορίας είναι προϊόν “υποκλοπής” αλλά σε δημοσιογραφικά αλλά και εταιρικά website όπου ακόμα και περιγραφές υπηρεσιών αντιγράφονται αυτούσιες! Η χαριτωμένη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει “Παρθενογένεση” στην πληροφορία, που επικαλείται μια καλή συνεργάτης και φίλη, δεν μας νομιμοποιεί να οικειοποιούμαστε πλήρως το περιεχόμενο που κάποιος άλλος με κόπο προετοίμασε και παρουσίασε στο διαδίκτυο με τον δικό του τρόπο σκέψης και γραφής.



«Τα όσα γράφει κάποιος, ο τρόπος που εκφράζεται και συντάσσει τις σκέψεις του, είτε είναι άποψη σε προσωπικό blog ή παρουσίαση των υπηρεσιών της εταιρίας του, είναι μοναδικός και χαρακτηριστικός για τον καθένα!»
Οι συνέπειες αυτής της τακτικής πρέπει να μας απασχολούν υπό τρεις διαστάσεις. Πέρα από τη νομική πλευρά (πνευματικά δικαιώματα και πιθανές κυρώσεις) υπάρχει και η ηθική (κακή φήμη και χαμηλή υπόληψη από το κοινό) αλλά και η τεχνική που αφορά το SEO (search engine optimization) και τις μηχανές αναζήτησης. Με κυρίαρχο την Google οι μηχανές αναζήτησης μπορούν και εντοπίζουν τόσο το πρωτογενές υλικό όσο και τον αρχικό συντάκτη με αποτέλεσμα να επιβραβεύουν το website με υψηλή θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αντίθετα, websites που αναδημοσιεύουν το ίδιο περιεχόμενο με σωστό τρόπο εμφανίζονται χαμηλότερα, ενώ αυτά που το κάνουν αποδεδειγμένα λάθος έως και που εξαφανίζονται από το χάρτη των αποτελεσμάτων!
Ας δούμε τους τρόπους που η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει σωστά και να εμπλουτίσει το περιεχόμενο ενός website χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

Πλήρης αναδημοσίευση

Ο βασικός κανόνας της αναδημοσίευσης, από την εποχή των εντύπων, είναι η σύμφωνη άδεια του εκδότη! Ειδικά για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου η εξασφάλιση άδειας είναι απαραίτητη. Σε όλα τα σοβαρά website θα βρείτε ειδικές οδηγίες σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα (copyright) καθώς και τρόπους επικοινωνίας με το συντάκτη. Η δεοντολογία αλλά και η νομοθεσία απαιτούν αυτό το βήμα ώστε να προχωρήσει κάποιος σε αναδημοσίευση, τηρώντας τους όρους που θα του ζητήσει ο εκδότης (τρόπος ανάρτησης και αναφορά προς την πηγή).

Μερική αναδημοσίευση

Πρόκειται για μια πιο ασφαλή μέθοδο και αφορά όσους δεν θέλουν να περάσουν από την διαδικασία έγκρισης από τον εκδότη. Επιλέγεται μέρος του πρωτότυπου, συνήθως δύο με τρεις παράγραφοι, με παράλληλη αναφορά στο πρωτότυπο άρθρο και την πηγή (website).

Εισαγωγική παράγραφος

Είτε πρόκειται για μερική είτε για πλήρη αναδημοσίευση, η σωστή πρακτική είναι να προλογίσουμε με δικά μας λόγια το θέμα το οποίο πραγματεύεται η αναδημοσίευση που παραθέτουμε. Είναι σημαντικό να παραθέτουμε την δική μας άποψη ή σχόλιο ώστε να προτρέψουμε τον αναγνώστη για το τι θα διαβάσει. Με αυτό τον τρόπο ξεκαθαρίζουμε την θέση μας κυρίως απέναντι στους αναγνώστες αλλά και προς τον τον εκδότη του αρχικού περιεχομένου. Η έλλειψη προλόγου είναι το πρώτο βήμα να θεωρηθεί μια αναδημοσίευση ως κλοπή, ακόμα και αν στο τέλος μπαίνει μια αναφορά προς την πηγή.

Αναφορά προς τον εκδότη / πηγή

Κλείνουμε με το πλέον σημαντικό βήμα που είναι η αναφορά προς την πηγή της πρωτότυπης πληροφορίας. Είναι από τους πιο βασικούς κανόνες του διαδικτύου, αν και παρεξηγημένος. Πολλοί νομίζουν ότι είναι κακό, άλλοι ότι κάνουν και χάρη(!), η ουσία είναι ότι οι αναγνώστες με νοημοσύνη εκτιμούν και κατανοούν αργά η γρήγορα αν κάποιος τους παρουσιάζει πρωτότυπα ή αναδημοσιευμένα κείμενα. Η δεύτερη περίπτωση όταν γίνεται σωστά με ξεκάθαρη αναφορά προς την πηγή, αναφορά στο συντάκτη και την ειδικότητα του (ακόμα και σύντομο βιογραφικό του) αλλά και με παραπομπή προς το αρχικό κείμενο είναι η σωστή πρακτική που πρέπει να ακολουθείται!

Παραδείγματα

Στο παρόν blog έχω επιλέξει να συντάσσω τα δικά μου κείμενα. Σίγουρα μελετώ και διαβάζω σχετικά άρθρα και δημοσιεύσεις, αλλά τελικά προχωρώ στη συγγραφή μια ανάρτησης με δικές μου σκέψεις και τρόπο γραφής. Στη λίγες περιπτώσεις που έκανα αναδημοσίευση ακολούθησα τον κατά δυνατόν ορθό τρόπο. Από την άλλη βίωσα δύο φορές την κλοπή κειμένων μου και προχώρησα με σχετικές ενέργειες. Στη μια μάλιστα που δεν βρήκα ανταπόκριση, μετά από σχετικό αίτημα μου,  η Google αφαίρεσε την ανάρτηση και από όσο βλέπω υποβάθμισε το blog που δεν συμμορφώθηκε (είναι και φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης!) από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Δύο τυπικές περιπτώσεις αναδημοσίευσης από το Diavolis Blog:


Επί της ουσίας

Προσπαθούμε και επιλέγουμε πάντα το "δύσκολο δρόμο" της συγγραφής πρωτότυπου περιεχομένου.  Τα όσα γράφει κάποιος, ο τρόπος που εκφράζεται και συντάσσει τις σκέψεις του, είτε είναι άποψη σε προσωπικό blog  ή παρουσίαση των υπηρεσιών της εταιρίας του, είναι μοναδικός και χαρακτηριστικός για τον καθένα! Με την πάροδο του χρόνου οι αναγνώστες  κατανοούν και εκτιμούν τα όσα διαβάζουν στο διαδίκτυο. Η τεχνολογία με τις μηχανές αναζήτησης επικροτεί και προωθεί σελίδες με πρωτότυπο περιεχόμενο.

Αν τελικά επιλέξουμε να αναδημοσιεύσουμε ξένο περιεχόμενο φροντίζουμε να έχουμε άδεια και οπωσδήποτε να ανταμείψουμε το συντάκτη με αναφορά  στο website και το όνομα του και σύνδεσμο προς το πρωτότυπο άρθρο. Οι αναδημοσιεύσεις είναι σε αρκετές περιπτώσεις χρήσιμες, αλλά αν δεν γίνονται με προσοχή, εύκολα χαρακτηρίζονται “κλοπή” και τελικά ζημιώνουν παρά εμπλουτίζουν ένα website...


ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές