22 Οκτ 2014

Τα οφέλη μιας εταιρίας με Google+ σελίδα

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Google, στην ως σήμερα πορεία της, είναι η καταξίωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με κύριο στόχο να ξεκλέψει την προτίμηση των χρηστών, κυρίως από τον γίγαντα των social media που λέγεται Facebook, έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς αρκετές φορές στο παρελθόν (σσ: Orkut, Buzz, και Wave: τα έχετε άραγε ακούσει στο παρελθόν;). Το πιο ουσιαστικό βήμα έγινε εδώ και λίγα χρόνια με το Google+ το οποίο σίγουρα αποτελεί την πιο συγκροτημένη προσπάθεια, που ωστόσο δεν δείχνει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, να έχει την ευρεία απήχηση που θα περίμεναν στη Google.


Τo σύγχρονο interface, τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες που προσφέρει δεν φαίνονται αρκετά να κερδίσουν την πλειοψηφία του κοινού, που είτε λόγω συνήθειας, είτε νοοτροπίας, παραμένει πιστή στο Facebook ή βρίσκει διέξοδο σε άλλα δίκτυα. Σήμερα ωστόσο θα σταθώ στο κομμάτι του Google+ που αφορά τις επιχειρήσεις και για ποιούς λόγους μπορεί  να βοηθήσει την online παρουσία μιας  εταιρίας.

https://www.google.gr/intl/el/business/
Ακολουθώντας τη λογική  του Facebook, το Google+ διαχωρίζει την συμμετοχή σε προσωπικά προφίλ και εταιρικές σελίδες. Κάθε εταιρική σελίδα έχει κάποιο κάτοχο (owner), με προσωπικό προφίλ στο Google+, ο οποίος μεταξύ άλλων  φροντίζει τις αρχικές ρυθμίσεις, την διαδικασία πιστοποίησης της έδρας  της εταιρίας, αλλά και την προσθήκη άλλων διαχειριστών που μπορούν να συνεισφέρουν. Σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξει  ο διαχειριστής/ές είναι η περιγραφή της εταιρίας, η διασύνδεση με το επίσημο website, η εμφάνιση (wallpaper και λογότυπο), αλλά το σημαντικότερο η ανάρτηση ενδιαφέρουσας θεματολογίας.  Βασικός στόχος είναι η επιμέλεια  της δημόσιας "εικόνας" και η προβολή  των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης μέσα από μια σειρά  "ποιοτικών" αναρτήσεων που θα προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού με αποτέλεσμα την αύξηση των φίλων της σελίδας αλλά κυρίως την ενεργή συμμετοχή τους!

Το φιλικό Interface, πλαισιωμένο με προτροπές  και επισημάνσεις, βοηθάει και τον πιο αδαή διαχειριστή να κάνει τις απαραίτητες αρχικές κινήσεις! Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η σελίδα είναι εξίσου εύχρηστη και λειτουργική από κάθε είδους συσκευή και κυρίως τις φορητές (mobile), οι οποίες πολύ σύντομα θα αποτελούν την πλειοψηφία ειδικά για χρήση  στα social media!

Ας δούμε όμως τα βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας και πως μπορούν να βοηθήσουν την "online" παρουσία μιας εταιρίας.

Κύκλοι χρηστών

Για την καλύτερη διαχείριση και κατανόηση των φίλων της σελίδας, το Google+ προσφέρει την έννοια των κύκλων. Πρόκειται στην ουσία για ομαδοποίηση με βάση χαρακτηριστικά του κάθε χρήστη πχ Συνεργάτες, Πελάτες, Προμηθευτές, Έλληνες, Ξένοι, κλπ με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση και επικοινωνία. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε εύκολα να εμφανίσουμε αναρτήσεις ή να οργανώσουμε hangouts που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες (κύκλους) ατόμων που ακολουθούν την σελίδα μας!

+1, σχόλια και Reviews

Οι χρήστες μπορούν να επιβραβεύουν πατώντας το +1 κουμπί, κατά αντίστοιχο τρόπου που στο Facebook κάνουν Like, ενώ επίσης μπορούν να σχολιάσουν. Επιπρόσθετα όμως έχουν δυνατότητα για Review όπου μπορούν να βαθμολογήσουν με 1 έως 5 αστέρια την επιχείρηση και να κάνουν ένα γενικό σχόλιο.  Για να γίνουν  όλα αυτά τα ωραία απαιτείται οργάνωση, προσπάθεια και  συνέπεια  ώστε να "κερδίσουμε" τον επισκέπτη. Οι αναρτήσεις μπορούν και πρέπει να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες της πλατφόρμας όπως πχ την προώθηση σελίδας από website (link), την ενσωμάτωση video ή και φωτογραφίας, μια εκδήλωση (event) ή και ψηφοφορία (poll), κινήσεις γενικά που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του χρήστη να διαδράσει! Σε αυτό το σημείο δεν γίνεται να μην αναφερθώ στη δυνατότητα των βίντεο και του καναλιού YouTube όπου, εφόσον έχει δημιουργηθεί με το ίδιο Google account, μπορεί εύκολα να συνδεθεί με το Google+ και με αυτό το τρόπο να επιτυγχάνουμε παράλληλη ενημέρωση και στα δύο μέσα!

Business Page

Παράλληλα με την δημιουργία της εταιρικής Google+ σελίδας δημιουργείται και η αντίστοιχη Business Page. Αποτελεί μια διαδικασία που προσεχώς θα ενσωματωθεί, ωστόσο σήμερα γίνεται ο διαχωρισμός γιατί με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η συνέχεια των Google Places. Για όσους δεν γνωρίζουν με τη συμμετοχή στα Places μια εταιρία εξασφαλίζει την εμφάνιση της στους Χάρτες της Google,  στο Google Now, ενώ αν διαφημίζεται στα Google Adwords έχει ως όφελος μια έξτρα γραμμή στη διαφήμιση της, όπου μπορεί να εμφανιστεί υπό προϋποθέσεις η διεύθυνση της επιχείρησης!

Στατιστικά - Insights & Analytics

Η αποτίμηση των κινήσεων στη σελίδα καταγράφεται και είναι διαθέσιμη στο διαχειριστή. Με τα λεγόμενα Insights μπορούμε να έχουμε εικόνα της απόδοσης, δηλαδή την απήχηση σε εμφανίσεις που είχαν οι αναρτήσεις μας, πόσα +1 κέρδισαν, πόσοι νέοι χρήστες μας ακολουθούν το τελευταίο διάστημα ενώ αν έχουμε και λογαριασμό Analytics (με το ίδιο πάντα Google account ) για το εταιρικό website, έχουμε σε ένα σημείο μια ευρύτερη εικόνα της απόδοσης που επιτυγχάνει η online παρουσία της εταιρίας!

Hangouts

Ένα από τα "δυνατά" εργαλεία της πλατφόρμας είναι η δυνατότητα για Online συνομιλίες με ένα, περισσότερα  ή και όλα τα μέλη ενός ή περισσοτέρων κύκλων με ακόλουθους της σελίδας. Με αυτό τον τρόπο πολλές εταιρίες πετυχαίνουν την άμεση επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με συνεργάτες, πελάτες με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς μπορούν πέρα από την εικόνα και τον ήχο να μοιραστούν αρχεία και παρουσιάσεις από τον υπολογιστή τους. Ένα μεγάλο ποσοστό συναντήσεων και σεμιναρίων στις ΗΠΑ γίνεται μέσω Google+ Hangouts, περιορίζοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος της διοργάνωσης τους.

Αποτελέσματα Αναζήτησης

Και αν όλα τα προηγούμενα δεν έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον σας, η εμπλοκή της Google+ σελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google παρουσιάζει σίγουρα ενδιαφέρον! Δεν θα μπορούσε η Google να μην στηρίξει το τελευταίο της ίσως "χαρτί" στα social media, αφήνοντας εκτός το μεγάλο όπλο που λέγεται Google Search. Όσες εταιρίες συμμετέχουν στο Google+ εξασφαλίζουν την εμφάνιση τους στα αποτελέσματα αναζήτησης σε δύο περιπτώσεις:
  • όταν γίνεται αναζήτηση δραστηριότητας σε περιοχή (π.χ rent scooter santorini)
  • όταν γίνεται αναζήτηση με βάση το όνομα της εταιρίας (π.χ.greenpeace)

Αναζήτηση σε περιοχή
Αναζήτηση από ακόλουθο μιας Google+ σελίδας
Στην πρώτη περίπτωση η εταιρία ενδέχεται να εμφανιστεί ως μια επιλογή με διάδραση στο πρόσθετο χάρτη που θα εμφανιστεί δεξιά από τα αποτελέσματα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση του λεγόμενου Knowledge Graph. Πρόκειται επίσης για το χώρο δεξιά από τα αποτελέσματα που η Google αξιοποιεί εμφανίζοντας πληροφορίες με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη που κάνει την αναζήτηση.

Στη περίπτωση λοιπόν που κάποιος αναζητά μια εταιρία με το όνομα της, και αυτή έχει εταιρική σελίδα στο Google+ έχει καλές πιθανότητες να εμφανιστεί το Knowledge Graph εμφανίζοντας στοιχεία από τη Google+ εταιρική σελίδα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι όταν προκαλείται η εμφάνιση του KG δεν εμφανίζονται διαφημίσεις (Adwords). Με αυτό το τρόπο μια η εταιρία, πέρα από μια "πληθωρική" παρουσίαση όταν κάποιος την αναζητά με το brand της, αποκλείει και την περίπτωση να εμφανιστεί ένας ανταγωνιστής δια της πλαγίας οδού στα αποτελέσματα αναζήτησης!

Επιπρόσθετα οι δημοσιεύσεις που γίνονται στη Google+ σελίδα συμμετέχουν στα οργανικά αποτελέσματα  σαν μεμονωμένες καταχωρήσεις σελίδων! Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι η καταχώρηση τους γίνεται σχεδόν άμεσα στις βάσεις δεδομένων της Google, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αρκετή "βαρύτητα" με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης! Αν μάλιστα κάποιος ακόλουθος της σελίδας κάνει σχετική αναζήτηση, οι ανάλογες δημοσιεύσεις σχεδόν σίγουρα θα εμφανιστούν στην πρώτη σελίδα!

Αναζήτηση Brand Name
Θα θέλατε κάτι ακόμα από τη Google προκειμένου να υποστηρίξει το Google+; Είμαι σίγουρος ότι όλο και κάτι θα έχουν, τουλάχιστον στο μυαλό τους, κάποιοι στο Mountain View... ;-)


Συμπέρασμα

Δεν θα βρείτε σύμβουλο σε θέματα online marketing που δεν θα προτείνει (επιβάλλει στην ουσία) την παρουσία μιας εταιρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από κει και πέρα η επιτυχία είναι θέμα στρατηγικής, οργάνωσης και κινήσεων, αλλά ξεκινά από την επιλογή των δικτύων τα οποία  θα επιλέξει μια επιχείρηση να συμμετέχει. Κάπου εδώ το Google+ πρέπει να συνυπολογιστεί στις επιλογές καθώς, ακόμα και αν η απήχηση του κοινού δεν είναι μεγάλη, τα "παράπλευρα" οφέλη είναι χρήσιμα και ενδεχομένως να αυξηθούν, όσο η Google πιστεύει και στηρίζει το Plus...

Εμένα με έχει πείσει, εσάς;





ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές