Από πολύ νωρίς φρόντισαν να υλοποιήσουν τον μηχανισμό άντλησης εσόδων, που δεν ήταν άλλος από τη διαφήμιση, με αποτέλεσμα να πλαισιώσουν την μηχανή αναζήτησης με τα Adwords. Οι περίφημες διαφημίσεις κειμένου που πλαισιώνουν τα οργανικά αποτελέσματα κατά την αναζήτηση, είναι με διαφορά το πιο επικερδές προϊόν της Google αφού της προσφέρουν ποσοστό άνω του 95% των συνολικών εσόδων!
Αγοράζοντας τεχνολογία
Πέρα όμως από τη "μπίζνα" της αναζήτησης, η Google είναι μια πρωτοπόρος εταιρία σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομιών. Βασικός λόγος για την "γιγάντωση" της, ήταν μια σειρά από εξαγορές άλλων εταιριών-τεχνολογιών, μια τακτική που της εξασφάλισε την παρουσίαση νέων υπηρεσιών-προϊόντων σε πολύ γρήγορο διάστημα! Οι ιδρυτές της, αλλά και τα σημαντικά στελέχη που τους πλαισίωσαν, επέλεξαν στρατηγικά σε πολλές περιπτώσεις το δρόμο της εξαγοράς έτοιμων τεχνολογιών, παρά την ανάπτυξη εκ των έσω!Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η Google είναι μια εξαιρετική εταιρία παραγωγής λογισμικού, αλγορίθμων και υπηρεσιών αλλά όχι κατασκευαστής hardware!Συντάσσοντας το παρόν, προσπάθησα και θυμήθηκα κάποιες περιπτώσεις εξαγορών... Μετά σκέφτηκα ότι είναι αρκετές, για να φτάσω στην πιο πλήρη καταγραφή που βρήκα στη Wikipedia και να διαπιστώσω ότι από το 2001, έχει εξαγοράσει σχεδόν 150 εταιρίες (μάλιστα μία ελληνική)! Υπηρεσίες όπως τα: Gmail, Blogger, Groups, Sites, Picassa, Maps, Analytics, κ.α της πρώτης περιόδου, μέχρι τα πιο σύγχρονα και πλήρη Google+ και Docs (Drive), όλα αυτά βασίστηκαν σε τεχνολογίες που εξαγοράστηκαν. Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στις περιπτώσεις του YouTube (πασίγνωστη υπηρεσία video) αλλά και της DoubleClick (online διαφημιστικής), κινήσεις που διεύρυναν σημαντικά την διαφημιστική δυνατότητα της εταιρίας, αφού και οι δύο ήταν κορυφαίες στο χώρο τους! Με στόχο την καινοτομία, η Google επιδίωκε την διαρκή βελτίωση των προϊόντων της (για κάποια έχει κάνει πολλαπλές εξαγορές) κινούμενη πάντα στην κορυφή των τεχνολογικών εξελίξεων. Με αυτή την κίνηση αφενός φρόντιζε να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των χρηστών, αλλά κυρίως (και σαν αποτέλεσμα του πρώτου) να προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές και πηγές διαφήμισης που όπως προαναφέραμε ήταν και παραμένει η βασική πηγή κερδών.
Το παρακάτω βίντεο (αν και παλιό) δείχνει την εξέλιξη της εταιρίας μέχρι και το 2009.
Επένδυση στα λειτουργικά συστήματα
www.android.com |
Το μεγάλο ενδιαφέρον για τα smartphone οδήγησε το 2011 στη πιο δαπανηρή εξαγορά, αυτή της Motorola Mobility, με τίμημα τα 12,5 δις δολάρια, μια κίνηση που τελείωσε άδοξα, καθώς πριν λίγες μέρες την παραχώρησε στη Lenovo, χάνοντας σχεδόν 10 δις δολάρια! Ήταν και η πρώτη φορά που επένδυσε σοβαρά σε συσκευές, μια κίνηση που δείχνει ότι η εταιρία πειραματίζεται και δεν διστάζει να εγκαταλείψει έγκαιρα, ακόμα και με μεγάλη ζημία, εφόσον δεν βλέπει προοπτική και κέρδη!
Στροφή στην ρομποτική
www.openautoalliance.net |
Οι εν λόγω εξαγορές φαίνεται να σχετίζονται με την δημιουργία της "Open Automotive Alliance" στην οποία συμμετέχουν γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Audi, Honda, General Motors και σκοπό έχει την παραγωγή"έξυπνων" αυτοκινήτων που θα λειτουργούν πλήρως (ακόμα και θα κινούνται) με το λειτουργικό Android... Μάλλον πιο συμφέρον από το να πουλάς smartphones... τι λέτε;
Πέρα όμως από τα "έξυπνα"αυτοκίνητα, μία από τις πρόσφατες εξαγορές της, αφορά και λύση για "έξυπνα" σπίτια. Είναι σαφές ότι οι αυτοματισμοί και η ρομποτική έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της. Αναμένουμε με αγωνία και ας ελπίσουμε να μην έχουμε κάποιο νέο φιάσκο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η Google είναι μια εξαιρετική εταιρία παραγωγής λογισμικού, αλγορίθμων και υπηρεσιών αλλά όχι κατασκευαστής hardware! Προφανώς και το πάθημα με την Motorola θα αποτελέσει παράδειγμα για τα επόμενα βήματα...