18 Μαρ 2014

Ιδέες για αποδοτικές σελίδες προορισμού (Landing Pages)

Κατά την κατασκευή ενός website πολλοί επικεντρώνουν την προσοχή τους στην εμφάνιση της αρχικής σελίδας, με τη λογική ότι κάποιος που θα επισκεφτεί το website θα ξεκινήσει από αυτή και στη συνέχεια θα βρει  την πληροφορία και τους συνδέσμους ώστε να οδηγηθεί στις εσωτερικές. Ωστόσο μια ματιά σε στατιστικά και analytics δείχνει ότι μεγάλο ποσοστό των επισκέψεων ξεκινούν από εσωτερικές σελίδες, οι οποίες ονομάζονται σελίδες προορισμού (landing pages) και είναι εξίσου σημαντικές για την επιτυχημένη απόδοση ενός website. Sites που έχουν καλό SEO και δυναμική παρουσία στα social media είναι δεδομένο ότι θα έχουν σημαντικό ποσοστό landing pages σε εσωτερικές σελίδες προϊόντων ή υπηρεσιών και όχι στην αρχική. Ας δούμε  μερικές ιδέες για αποδοτικές σελίδες προορισμού...





Ελκυστικός σχεδιασμός 

Μην ξεχνάμε ότι η σελίδα προορισμού είναι μια απλή σελίδα, συνεπώς η προσοχή του χρήστη πρέπει να επικεντρώνεται στο περιεχόμενο που πραγματεύεται. Σε αντίθεση με τη "φορτωμένη" και πλούσια σε υλικό αρχική σελίδα, οι εσωτερικές πρέπει να είναι πιο λιτές και με έμφαση στο αντικείμενο που φιλοξενούν. Σε περίπτωση που το περιεχόμενο είναι μακροσκελές θα πρέπει να φροντίσουμε για την σωστή διάταξη και μορφοποίηση του με υποενότητες, τίτλους, κλπ ώστε να διευκολύνουμε την ανάγνωση του απο τους επισκέπτες.

Γραμματοσειρές

Πολύ σημαντικό θέμα η επιλογή γραμματοσειράς, κάτι που αφορά γενικά το "typography" του site. Είναι σημαντικό να γίνεται μια προσεγμένη μείξη δύο τριών, το πολύ, γραμματοσειρών, με τις οποίες θα διαφοροποιούνται τα μηνύματα σε τίτλους, υπότιτλους,  απλό κείμενο και ότι άλλο λεκτικό συνοδεύει την σελίδα.
γραμματοσειρές - χρώματα - call to action

Χρώματα - αντιθέσεις

Μια ακόμα καλή ιδέα είναι η χρήση χρωμάτων που ταιριάζουν με την γενική εικόνα του site και της εταιρίας και τα οποία θα προκαλέσουν τον ενδιαφέρον του χρήστη. Ένα μήνυμα για ενέργεια, όπως εγγραφή για παράδειγμα, θα έχει καλύτερη απήχηση στον επισκέπτη αν εμφανίζεται σε κάποιο χρωματιστό κουτάκι!

Τίτλος σελίδας

Το πιο σημαντικό κομμάτι κειμένου είναι σίγουρα ο τίτλος! Το πρώτο πράγμα που θα διαβάσει στη ουσία ο επισκέπτης θα πρέπει να είναι σαφές,  ξεκάθαρο και ενδιαφέρον ώστε να βοηθήσει την περαιτέρω ανάγνωση. Μην ξεχνάμε ότι είναι και ένας σημαντικός συντελεστής που επηρεάζει το SEO της σελίδας, αλλά προσοχή, απευθυνόμαστε και γράφουμε για ανθρώπους και όχι για μηχανές αναζήτησης!

Κείμενα - Περιεχόμενο

Πολλές φορές πρέπει να αιτιολογήσω την συμπεριφορά επισκεπτών που φτάνουν στη σελίδα αλλά παραμένουν για λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα. Ένας σημαντικό λόγος είναι και ο τρόπος γραφής. Ο όμορφος και λιτός σχεδιασμός, με ευανάγνωστες γραμματοσειρές μπορεί εύκολα να "χαντακωθεί" από δυσνόητα κείμενα, με πολύπλοκες και μακροσκελείς προτάσεις.  Στατιστικά αποδεικνύουν  ότι ο μέσος επισκέπτης σε 5-8 δευτερόλεπτα αποφασίζει αν θα συνεχίσει την ανάγνωση της σελίδας ή θα εγκαταλείψει! Συνεπώς ότι ενδιαφέρον έχουμε, ας φροντίσουμε να το πούμε απλά και κατανοητά (τα bullets με σύντομα μηνύματα είναι τα αγαπημένα μου!)

Γραφικά και Φωτογραφίες

Όσο ενδιαφέροντα και να είναι αυτά που παραθέτουμε, δεν θα είναι ελκυστικά χωρίς την προσθήκη κάποιων εικόνων και εικονιδίων που θα τα πλαισιώσουν. Η επιλογή δεν είναι πάντα απλή υπόθεση και κάποιες φορές η ανάγκη να προσθέσουμε μια οποιαδήποτε φωτογραφία φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Αν αναφερόμαστε σε προϊόν, αντικείμενο, εκδήλωση και δεν φιλοξενούμε τουλάχιστον μια χαρακτηριστική και σωστή φωτογραφία, διαπράττουμε ένα μικρό "έγκλημα".

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αν θέλουμε οι σελίδες προορισμού να γίνουν γνωστές, μπορούμε αφενός να τις προωθήσουμε από τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε, αλλά κυρίως να δώσουμε την ευκολία στους επισκέπτες να το κάνουν για εμάς! Συνεπώς η προσθήκη των λεγόμενων social buttons είναι μια καλή προσθήκη στη σελίδα μας.

σχεδιασμός - φωτογραφία - τίτλος - newsletter - social

Εγγραφή στο Newsletter

Από τη στιγμή που προσφέρουμε υπηρεσία ενημέρωσης μέσω email, οι σελίδες προορισμού είναι το πιο σωστό σημείο για να προβάλλουμε την υπηρεσία και να προσελκύσουμε νέες εγγραφές. Είναι αποδεδειγμένο ότι σελίδες προορισμού με ενδιαφέρον περιεχόμενο είναι η βασική πηγή για νέες εγγραφές σε ενέργειες call to action.

Στοιχεία επικοινωνίας

Ο λόγος που φτιάχνουμε ένα website είναι να δείξουμε στο κόσμο προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά κυρίως να προσφέρουμε "γέφυρα" επικοινωνίας με όσους ενδιαφερθούν. Ας μην αρκούμαστε στο κουμπάκι επικοινωνία ή στο διακριτικό εικονίδιο που υπάρχει στο layout των σελίδων μας. Καλό είναι, ειδικά στο τέλος των σελίδων, να εμφανίζουμε καθαρά τα στοιχεία επικοινωνίας και μην βάζουμε τον επισκέπτη σε διαδικασία αναζήτησης του "χαμένου θησαυρού" αν επιθυμεί να επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας!


Ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέρουσες κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις. Αν πραγματικά σας άρεσε το άρθρο θα χαρώ να ακούσω τα σχόλια σας και θα εκτιμήσω την όποια ενέργεια σας για κοινοποίηση μέσα από τα αγαπημένα σας social δίκτυα._




ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές