6 Μαρ 2014

12 λόγοι για να ΜΗΝ πέσεις θύμα εξαπάτησης στο διαδίκτυο

Συχνά έχουμε ακούσει για περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω του διαδικτύου και ελπίζω ότι κανένας από εσάς δεν έχει πέσει θύμα επιτηδείων και απατεώνων! Θεωρώ όμως δεδομένο ότι σχεδόν όλοι, θα έχετε κάποια στιγμή λάβει μια από τις ευφάνταστες ιστορίες που κυκλοφορούν κατά καιρούς και φτάνουν στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Τα σενάρια ποικίλουν, αλλά πάντα υπόσχονται εξαιρετικά κέρδη είτε για να βγουν μυθικά ποσά από δήθεν εγκλωβισμένους λογαριασμούς σε τράπεζες τριτοκοσμικών χωρών είτε για κέρδη από αναπάντεχη επιτυχία σε ξένες λοταρίες (που ούτε καν γνωρίζουμε), για να φτάσουμε στις πλέον "δόλιες"μεθόδους με προσομοιώσεις μηνυμάτων από τράπεζες! Σε όλες τις περιπτώσεις, στόχος των απατεώνων είναι η απόκτηση πολύτιμων προσωπικών στοιχειών από τα υποψήφια θύματα και μην χαμογελάτε.... για να το κάνουν τόσα χρόνια, όλο και κάποια περίπτωση θα τους κάθεται!

Στις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της AARP (μη κερδοσκοπική Ένωση για συνταξιούχους), με θέμα την εξαπάτηση στο διαδίκτυο και τίτλο Caught in the Scammer's Net και η οποία αποκάλυψε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Θα σταθώ στους βασικούς λόγους, για τους οποίους κάποιος μπορεί να πέσει θύμα εξαπάτησης στο Διαδίκτυο και οι οποίοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Συμπεριφορά, Προσωπική Κατάσταση και Εμπειρία-Γνώσεις.

Συμπεριφορά

  1. Κλικ σε pop-up παράθυρα
  2. Ανάγνωση email από άγνωστο αποστολέα
  3. Πώληση αντικειμένων σε site με δημοπρασίες
  4. Εγγραφή σε site για δοκιμαστικές προσφορές
  5. Κατέβασμα (download) εφαρμογών
  6. Online αγορά και πληρωμή μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας πληρωμών
  7. Επίσκεψη σε site που επιβάλει να διαβάσουμε τους όρους χρήσης (privacy policy) ή κάποιο σύμφωνο συνεργασίας (agreement statement)

Προσωπική Κατάσταση

  1. Αίσθημα μοναξιάς και μελαγχολίας
  2. Απώλεια εργασίας - ανεργία
  3. Απώλεια εισοδημάτων - δάνεια και χρέη

Εμπειρία-Γνώσεις

  1. Άγνοια κανόνων ασφαλείας για τραπεζικές λειτουργίες μέσω διαδικτύου (Ποτέ και καμία τράπεζα δεν ζητάει με email να κάνουμε την οποιαδήποτε κίνηση, ούτε καν ένα κλικ, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε στοιχεία ή και να τα αποκαλύψουμε!)
  2. Άγνοια ότι η προτροπή για ανάγνωση όρων χρήσης, δεν εξασφαλίζει ότι το site δεν θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία μας για διάφορους λόγους (το αντίθετο μάλιστα), με χειρότερο την προώθηση τους σε "τρίτους".
Δεν θα προχωρήσω σε περαιτέρω ανάλυση, καθώς θεωρώ προφανείς τους τρόπους με τους οποίους τα παραπάνω δίνουν βήμα για εξαπάτηση. Για όσους ενδιαφέρονται, τους προτείνω να διαβάσουν την πλήρη έρευνα, καθώς θα βρουν πλήρη και αναλυτικά στοιχεία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2013 και αφορά δείγμα 11.000 Αμερικάνων χρηστών του διαδικτύου, ηλικίας άνω των 18 ετών (με ομαλή κατανομή στο δείγμα ανά δεκαετία και μέχρι  την ηλικία των 75 ετών). 

Κλείνοντας θα αναφέρω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από τις μετρήσεις και τράβηξαν το ενδιαφέρον μου:
  • 19% των συμμετεχόντων έχουν σχέση με επτά τουλάχιστον από τις παραπάνω περιπτώσεις
  • 65% των συμμετεχόντων αντιμετώπισε μια τουλάχιστον απόπειρα εξαπάτησης το 2013
  • 79% των συμμετεχόντων ανησυχούν σημαντικά για το θέμα
  • 75% όσων εξαπατήθηκαν, πιστεύουν ότι η δυνατότητα για διαγραφή στοιχείων, που έχουν εισάγει κατά το παρελθόν σε διάφορα site και social media, προκαλεί και την οριστική διαγραφή των δεδομένων (καλά θα ήταν, αλλά δυστυχώς παραμένουν στη διάθεση των εκδοτών!)
  • 62% όσων εξαπατήθηκαν πιστεύουν ότι η τράπεζα μπορεί να ζητήσει κάποια στιγμή επιβεβαίωση των στοιχείων μέσω emails! (χμμμ... και μετά φταίει ο αετονύχης!)
  • 95% όσων εξαπατήθηκαν πάτησαν "Ναι" και συνεπώς αποδοχή σε όρους χρήσης, αλλά μόνο το 14% τους διάβασε στο σύνολό τους! (wow!!!)
Πως σας φάνηκαν τα στοιχεία της έρευνας; Μήπως δεν μας αφορά και την πατάνε μόνο τα "αμερικανάκια"; Θα χαρώ να μοιραστείτε απόψεις αλλά και περιπτώσεις από την δική σας εμπειρία...



ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές