Για τους συνήθεις χρήστες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας σημαντικός τρόπος επικοινωνίας με την οικογένεια και τους φίλους αλλά για τον «εθισμένο» έχει εξελιχθεί στο σημαντικότερο και ίσως μοναδικό τρόπο επικοινωνίας! Αφιερώνει πολύ χρόνο και ελέγχει δεκάδες φορές την ημέρα τον λογαριασμό του, με αποτέλεσμα να μην χάνει ούτε μία νέα δημοσίευση. Σε περιπτώσεις που δεν βρίσκει ανταπόκριση στο βαθμό που θα ήθελε, το βιώνει αρνητικά και αισθάνεται απομονωμένος.
Οι Αρνητές
Οι Αρνητές
«Αρνητές» είναι εκείνοι που δεν παραδέχονται τον εθισμό τους στα social media. Νομίζουν ότι μπορούν εύκολα να ζήσουν χωρίς αυτά αλλά στην πραγματικότητα κάθε φορά που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αγαπημένα τους δίκτυα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γίνονται ανήσυχοι και αισθάνονται αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι Τουρίστες
Αυτοί μπορούν στα αλήθεια να ζήσουν χωρίς τα social media, με αποτέλεσμα να συνδέονται σπάνια και να επικοινωνούν σπανιότερα! Μπορεί να μπουν μια φορά το μήνα και να κάνουν μια ενημέρωση ανά τρίμηνο...
Οι Νεοσύλλεκτοι
Οι Νεοσύλλεκτοι
Κάθε μέρα νέα άτομα παίρνουν το "βάπτισμα του πυρός" στα κοινωνικά δίκτυα. Το πρώτο διάστημα, μέχρι να κατανοήσουν τον τρόπο επικοινωνίας του εκάστοτε μέσου και μέχρι να δημιουργήσουν το κύκλο επαφών τους, βιώνουν ένα είδος "ψαρώματος"... Στους περισσότερους μάλιστα προκαλούνται ερωτήματα του στυλ “τι κάνω εγώ εδώ;” ή “πότε θα γίνω σαν το τάδε που έχει 1000 φίλους και 60 likes σε κάθε ενημέρωση που κάνει;”.. Από τους πρώτους μήνες και από το τρόπο συμμετοχής φαίνεται αν ο νεοσύλλεκτος θα γίνει σύντομα ένας εθισμένος χρήστης.
Τα Παγώνια
Τα Παγώνια
Ο χρήστης «Παγώνι» μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί στα social media επειδή ο τρόπος συμμετοχής του είναι μια εμφανής ευκαιρία για αυτοπροβολή και επίδειξη των δυνατοτήτων του. Κρίνει την “κοινωνική θέση” των άλλων από τον αριθμό των φίλων ή ακολούθων τους και ο στόχος της κάθε δημοσίευσης είναι να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα likes και retweets!
Οι Επαΐοντες
Οι Επαΐοντες
Αν και σε εκτός δικτύου συνομιλίες μπορεί είναι διαλλακτικός και συζητήσιμος, ο «Επαΐοντας» μεταμορφώνεται σε απόλυτο και δογματικό στα social media. Εκμεταλλεύεται την δυνατότητα του πληκτρολογίου για να εκφράσει βαρύγδουπες απόψεις χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσει, άμεσο τουλάχιστον, αντίλογο. Όταν γίνει πλέον αντιληπτός συνήθως δεν απολαμβάνει ιδιαίτερη διάδραση με άλλους, εκτός αν πρόκειται για διάνοια του είδους! Συναντάται κυρίως στο twitter.
Οι Κατάσκοποι
Οι Κατάσκοποι
Κρύβονται στις σκιές του κυβερνοχώρου παρακολουθώντας τι λένε οι άλλοι στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά σπάνια (αν όχι ποτέ) συμμετέχουν οι ίδιοι. Εκτός δικτύου σνομπάρουν την ποιότητα στις αναρτήσεις των άλλων αλλά κατά βάθος ανησυχούν που δεν έχουν κάτι ενδιαφέρον να αναρτήσουν...
Τα Φαντάσματα
Τα Φαντάσματα
Σε αντίθεση με τον «Κατάσκοπο» θέλει να συμμετέχει σε συζητήσεις, αλλά ανησυχεί για την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών του, κυρίως προς αγνώστους. Η μόνη λύση είναι η χρήση ψευδώνυμων, ελάχιστων προσωπικών πληροφοριών και γενικά κρίνεται ως μια "απρόσωπη" παρουσία με άποψη! Η ανωνυμία ωστόσο περιορίζει σημαντικά τον κύκλο γνωριμιών του και το κύρος των όσων δημοσιεύει ή σχολιάζει. Για δημοσίευση φωτογραφιών δεν μιλάμε, τα φαντάσματα φαίνονται μόνο στο καθρέφτη! ;-)
Οι Μεταλλαγμένοι
Οι Μεταλλαγμένοι
Μπροστά σε αυτούς τα «Φαντάσματα» ωχριούν! Όχι μόνο προασπίζουν την ανωνυμία τους αλλά υιοθετούν μια άλλη προσωπικότητα και συμμετέχουν κανονικά στα μέσα έχοντας την ασφάλεια ότι κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική τους ταυτότητα. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως Dr. Jekyll and Mr. Hyde των social media.
Οι Ανακριτές
Οι Ανακριτές
Χαρακτηρίζει τον χρήστη που συμμετέχει στο Facebook και το Twitter με ερωτήσεις - όχι επειδή θέλει πραγματικά να μάθει αλλά γιατί είναι ένας αποδοτικός τρόπος να αρχίσει συνομιλίες και να αποκτήσει κοινό. Με το φόβο ότι δεν έχει κάτι σημαντικό να πει ακολουθεί την μέθοδο των ερωτήσεων που του δίνει μια καλή ευκαιρία να συμμετέχει.
Οι Πληροφοριοδότες
Οι Πληροφοριοδότες
Η ενδιαφέρουσα πληροφορία έχει μεγάλη αξία στα social media! Ο πρώτος που θα εντοπίσει κάτι σημαντικό και θα το διαδώσει κερδίζει δόξα και φυσικά φίλους και ακόλουθους! Ο «Πληροφοριοδότης» σαρώνει το διαδίκτυο ψάχνοντας για νέα, ειδήσεις, βίντεο, φωτογραφίες, ιστορίες, προσφορές, κλπ για να ικανοποιήσει το κοινό του. Δυο τρεις τέτοιους να έχεις σαν φίλους και δεν θα σου ξεφεύγει τίποτα σημαντικό!
Οι Ανασφαλείς
Οι Ανασφαλείς
Αυτός ο τύπος χρήστης ανησυχεί ιδιαίτερα για το πόσα Likes / comments / re-tweets λαμβάνει για κάθε ενημέρωση που κάνει, επειδή συνδέει αυτή τη μέτρηση με την δημοτικότητα του. Μετά από κάθε δημοσίευση ελέγχει συνεχώς την απήχηση που έχει και δεν ηρεμεί αν δεν αρχίσουν τα πρώτα σχόλια και αναδημοσιεύσεις!
Μήπως σε κάποιον από αυτούς του τύπους βρίσκεται στοιχεία απο τον εαυτό σας; Σίγουρα όμως απο κάποιους φίλους σας στο facebook ή το twitter...
Προσαρμογή στα ελληνικά απο το πρωτότυπο άρθρο της The Telegraph, με τίτλο What type of social media user are you?
Μήπως σε κάποιον από αυτούς του τύπους βρίσκεται στοιχεία απο τον εαυτό σας; Σίγουρα όμως απο κάποιους φίλους σας στο facebook ή το twitter...
Προσαρμογή στα ελληνικά απο το πρωτότυπο άρθρο της The Telegraph, με τίτλο What type of social media user are you?