20 Ιουν 2013

Τα Social Media με απλά λόγια


Τα Social Media ή Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στα ελληνικά έχουν εισβάλει κυριολεκτικά τα τελευταία χρόνια στις ψηφιακές ζωές όλων μας. Ανάλογα με την προσωπικότητα, την ιδιοσυγκρασία αλλά και την ικανότητα στη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, ο καθένας μας χρησιμοποιεί ένα ή και περισσότερα σε σχεδόν καθημερινή βάση, άλλος με χαλαρή και άλλος με πιο έντονη συμμετοχή και παρουσία.

Πολλοί φίλοι και γνωστοί συχνά με ρωτούν για κάποια από αυτά, αν πρέπει να εγγραφούν, για ποιο λόγο και με τι τρόπο... Με αφορμή κάποια άρθρα στα αγγλικά που κάνουν μια απλή προσέγγιση έχοντας ως θέμα την αναφορά σε λέξεις όπως γάτες, ντόνατς, μπισκότα ή μπέικον και αφορούν την ιδιοσυγκρασία των ξένων, θα παραθέσω την δική μου ελληνική και κάπως εύθυμη εκδοχή με θέμα τον καφέ! Αφορά τα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη μου Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και για τα οποία έχω προσωπική άποψη.


Τα Social Media και ο καφές.




Facebook
Το πιο διαδεδομένο δίκτυο παγκόσμια και ειδικότερα στην Ελλάδα, οφείλει την επιτυχία του κυρίως στη απλή λογική των Φίλων (αιτήματα φιλίας, προτάσεις φιλίας, κλπ) και των περίφημων Likes (Μου αρέσει) με τα οποία επιβραβεύονται οι αναρτήσεις των χρηστών. Ξεκίνησε το 2004, αριθμεί πάνω από 1.000.000.000 χρήστες, είναι κατάλληλο για άνω των 13 ετών (εδώ γελάμε και κλαίμε μαζί!) ενώ παρέχει πολλές δυνατότητες για φωτογραφίες, βίντεο, συνομιλία, εφαρμογές παιχνίδια και πολλά άλλα!

Twitter
Το αντίπαλο δέος στο facebook, έχει την δική του λογική που βασίζεται σε σύντομα “τιτιβίσματα” τα περίφημα tweets και τα οποία απευθύνονται στους ακόλουθους (Followers). Αν τώρα δεν σας ξενίσει (που συμβαίνει σε πολλούς) η τεχνική με τα # (hashtags) που δηλώνουν Τάσεις, κατανοήσετε  τις αναφορές @ (mentions) και κυρίως είστε λακωνικός, έχετε καλές ελπίδες να το αγαπήσετε! Ειναι απο τις περιπτώσεις που ή το αγαπάς ή το μισείς! Πάντως τα #hashtags πολύ σύντομα θα υποστηρίζονται και στο facebook που ήδη έχει εισάγει τις αναφορές με το δικό του τρόπο. Τo twitter ξεκίνησε το 2006, αριθμεί πάνω απο 500.000.000 χρήστες και είναι για κάθε ηλικία!


YouTube
Είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία για βίντεο και έχει χαρακτήρα κοινωνικής δικτύωσης αφού οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να σχολιάσουν και να βαθμολογήσουν τα βίντεο, αλλά και να γίνουν μέλη σε κανάλια. Ξεκίνησε το 2005 και αριθμεί πάνω από 1.000.000.000 χρήστες ενώ σύμφωνα με την εταιρία 6 δις ώρες παίζονται μηνιαία και 100 ώρες βίντεο ανεβαίνουν το λεπτό!

LinkedInΕίναι η εταιρική και αυστηρά επαγγελματική προσέγγιση στο χώρο και ανάλογα αποπνέει μια σοβαρότητα στα προφίλ και τις δυνατότητες διάδρασης μεταξύ των μελών του. Ξεκίνησε το 2003, αριθμεί 200.000.000 χρήστες και αφορά ηλικίες 18+.

Google+ Η οδύσσεια της Google να μπει στο χώρο των social networks φαίνεται να βρήκε Ιθάκη. Μετά από αποτυχημένες προσεγγίσεις όπως τα buzz και wave το google+ εμφανίστηκε στα μέσα του 2011 και δείχνει να μένει! Με 500.000.000 χρήστες και δυνατότητες τεχνικά πιο ελκυστικές από αυτές του facebook παλεύει να πείσει το κόσμο να κάνει στροφή απο τα likes του fb στα +1, πράγμα όχι και τόσο απλό.... Αφορά ηλικίες 13+.

Quora
Πρόκειται για ένα όχι και τόσο διαδεδομένο δίκτυο στη χώρα μας που ξεκίνησε το 2010, αριθμεί περί τους 500.000 χρήστες και βασίζεται στη λογική των ερωταπαντήσεων. Με διάδραση που απεικονίζεται με βελάκια και δηλώνουν τις τάσεις των χρηστών σε σχέση με τις απαντήσεις, αναρωτιέμαι αν στην Ελλάδα που ξέρουμε τα πάντα ;-) έχει κάποια τύχη...

Foursquare
Αυτό είναι ένα εργαλείο που πιστεύω ότι δεν ταιριάζει στον φιλελεύθερο Ελληνα, αλλά βλέπω αρκετούς να το έχουν ενεργό. Βασίζεται στη χρήση του κινητού τηλεφώνου και δηλώνει αυτόματα την παρουσία των μελών σε χώρους(μαγαζιά, μπαρ, κλπ) που έχουν δηλωθεί στο σύστημα. Τώρα πόσο χρήσιμο είναι να ξέρουν φίλοι και γνωστοί και εσχάτως η CIA ;-) που είσαι κάθε στιγμή... Ξεκίνησε το 2009 και έχει περι τα 20.000.000 χρήστες.

Instagram
Είναι η κορυφαία πλατφόρμα για μοίρασμα φωτογραφιών και συνεργάζεται με το facebook και το twitter. Η λογική αφορά κυρίως τη λήψη από κινητά, την αυτοματοποιημένη χρήση φίλτρων και φυσικά το εύκολο μοίρασμα για να ακολουθήσουν τα σχόλια και τα Likes... Αυτό δείχνει να μας αρέσει σαν λαό, ειδικά τις επώνυμες φίλες μας που προβάλουν τα κάλλη τους! Ξεκίνησε το 2010 και αριθμεί πάνω απο 100.000.000 εγγεγραμμένους χρήστες.

Pinterest
Οχι και τόσο διαδεδομένο (Έλληνας και οργάνωση;) θεωρείται η καλύτερη λύση για να μοιράζεσαι και να οργανώνεις πράγματα που σου αρέσουν και έχει την λογική του παραδοσιακού πίνακα από φελλό που καρφιτσώνεις σημειώσεις και φωτογραφίες. Απο το 2011 που ξεκίνησε έφτασε τους 12.000.000 χρήστες κυρίως λόγω της εφαρμογής για iPhone που το έκανε ευρέως γνωστό.


Σημείωση: Τα στοιχεία που αναφέρονται σε αριθμούς είναι από την Wikipedia ως είχε στις 20/6/2012 και συγκεκριμένα απο την σελίδα http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_social_networking_websites



ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές