26 Φεβ 2014

Ανασχεδιάζοντας ένα website...

Το τελευταία διάστημα βιώνω την ευχάριστη εμπειρία του ανασχεδιασμού website με πολύχρονη παρουσία στο διαδίκτυο. Πολλοί τη θεωρούν ίδια διαδικασία με το σχεδιασμό ενός εντελώς νέου website, ωστόσο θεωρώ ότι είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη κάποια ζητήματα από την ως τώρα παρουσία, πριν προχωρήσουμε... Θα αναφερθώ στα πιο σημαντικά θέματα, τα οποία διαχωρίζω σε τρεις βασικές κατηγορίες. Μελέτη του υφιστάμενου, εικαστικό και σχεδιασμός, υποδομή και περιεχόμενο.

Motor Inn Santorini Rentals website
Η σχεδιαστική εξέλιξη του www.motorinn.gr την τελευταία δεκαετία



ΑΝΑΛΥΣΗ - ΜΕΛΕΤΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΛΥΣΗΣ

Η απόδοση της υφιστάμενης κατάστασης ενός website, είναι κάτι που ακόμα και εμπειρικά, μπορεί να γνωρίζει ο υπεύθυνος και όσοι εμπλέκονται σε θέματα επικοινωνίας της εταιρίας. Η συχνότητα και το πλήθος μηνυμάτων από τη φόρμα επικοινωνίας, οι αγορές (για eshop), οι εγγραφές στο newsletter κλπ είναι κάποια βασικά στοιχεία. Ωστόσο μια ανάλυση των δεδομένων επισκεψιμότητας με εργαλεία όπως τα analytics, προσφέρουν σημαντικά στοιχεία, χρήσιμα για την ανακατασκευή. Ποιες ενότητες επισκέπτονται πιο τακτικά οι επισκέπτες; Ποιες σελίδες είναι οι πιο δημοφιλείς; Ποιες οι σελίδες εξόδου; Ποιο το ποσοστό αποχώρησης (bounce rate); Τι ποσοστό επισκέψεων γίνεται από κινητά; Ποιο το ποσοστό νέων και επανερχόμενων επισκεπτών; Ποιες σελίδες έχουν σημαντική επισκεψιμότητα από μηχανές αναζήτησης ή παραπομπές; Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ερωτήματα, που ακόμα και αν κάποιος γνώστης δει σαν νούμερα, χωρίς να γνωρίζει καν το site, μπορεί να σχηματίσει άποψη για την απόδοση και να προτείνει λύσεις! Είναι σημαντικό αν υπάρχουν στοιχεία με αξία στην υφιστάμενη υποδομή  να τα διαφυλάξουμε κατά τον ανασχεδιασμό! Τέλος "τεχνικά" θέματα με δυσλειτουργίες σε μενού, φόρμες επικοινωνίας κλπ που έχουμε διαπιστώσει ότι ταλαιπωρούν ως τώρα τους επισκέπτες θα πρέπει να επισημανθούν και να μην επαναληφθούν.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ

Απλό και καθαρό layout

Η εποχή ή μόδα πείτε το, με τα "φορτωμένα" και πολύπλοκα εικαστικά είναι πλέον παρωχημένη. Η σύγχρονη τάση δίνει έμφαση στα απλά και καθαρά εικαστικά που υποδηλώνουν το ύφος και την ιδιαιτερότητα του ιδιοκτήτη, αλλά αναδεικνύουν με λιτό και ξεκάθαρο τρόπο τα προσφερόμενα  προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ διευκολύνουν τον επισκέπτη κατά την πλοήγηση και ανάγνωση των σελίδων. Θα το έχετε ακούσει κάποιες φορές,  less is more.. Ψάξτε το λίγο στο ανταγωνισμό, εγχώριο και ξένο και αφήστε την αισθητική σας να σας οδηγήσει, ωστόσο ακούστε και με προσοχή την άποψη και πρόταση του γραφίστα σε ότι νέο σας προτείνει..

Parallax Scrolling

Μια άλλη ενδιαφέρουσα σχεδιαστική πρόταση, που έχουν υιοθετήσει αρκετά νέα website, είναι της μίας πλήρους σελίδας που καθώς ο χρήστης "σκρολάρει" προς τα κάτω, εμφανίζονται καρέ καρέ σημαντικές ενότητες ή σελίδες, με έμφαση στις εικόνες και τα γραφικά. Στην ουσία είναι ο διάδοχος των περίφημων κάρουζελ εναλλαγής θεμάτων, απλά αντί πλέον η εναλλαγή να γίνεται σε συγκεκριμένο χώρο, καταλαμβάνει όλη τη σελίδα και ο χρήστης με πλοήγηση, από πάνω προς τα κάτω, έχει μια πολύ πιο ευχάριστη εμπειρία κατά την επίσκεψή του.

Στόχοι, μετατροπές και σελίδες προορισμού

Κατά τον ανασχεδιασμό θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε με το νέο website. Η συνήθης άποψη, ότι φτιάχνω ένα website όπως και ένα έντυπο κατάλογο, με παράθεση όλων των προϊόντων - υπηρεσιών δεν είναι και τόσο αποδοτική. Θα πρέπει το layout του website, τόσο στην αρχική σελίδα, αλλά και στις εσωτερικές,  να προβάλει τα πιο σημαντικά προϊόντα, να τα αναδεικνύει με κείμενα και υλικό στην καταληκτική σελίδα και ιδανικά να προτρέπει τον επισκέπτη να διαδράσει, είτε με τη μορφή αγοράς, την αποστολή μηνύματος ή ακόμα και με κοινοποίηση στο αγαπημένο του social network.

Τάμπλετ και κινητά

Για το θέμα έχω αναφερθεί εκτεταμένα  στο πρόσφατο άρθρο με τίτλο  "Έχεις website... είναι Responsive;" Οι επισκέψεις στο διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών συνεχώς αυξάνονται και είναι δεδομένο ότι σε μερικά χρόνια θα αποτελλούν την μεγάλη πλειοψηφία. Συνεπώς μια σύγχρονη ανασχεδίαση θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να υποστηρίζει τις μικρότερες αναλύσεις και οθόνες των smartphones και των tablets, ώστε να προσφέρει εύκολη πρόσβαση και επίσκεψη από κινητές συσκευές.

Υποστήριξη των Social Media

Ένας σύγχρονος σχεδιασμός δεν μπορεί να γυρνάει την πλάτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί πιστεύουν ότι η επιτυχία στα social media έρχεται με την δημιουργία της εταιρικής σελίδας στο εκάστοτε μέσο και με τον αριθμό των φίλων - ακολούθων που θα αποκτήσει. Η ουσία όμως είναι η διάδραση και ειδικά αυτή που γίνεται με πρωτοβουλία του επισκέπτη και όχι του κατόχου ενός website! Ωραίες οι κοινοποιήσεις και τα tweets με τα οποία προωθούμε μια νέα σελίδα μας, αλλά πολύ πιο σημαντικά τα likes και τα favorites, οι αναδημοσιεύσεις και τα re-tweets, ενώ η μέγιστη ικανοποίηση έρχεται με κοινοποιήσεις που γίνονται από τους ίδιους τους επισκέπτες του website. Για να συμβούν όλα αυτά τα ευχάριστα θα πρέπει το website να βοηθάει καταρχήν με την ποιότητα της πληροφορίας (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, κλπ) αλλά και με διάφορα plugins ή widgets που διευκολύνουν την διάδραση με τα social media.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ & ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Επιλογή πλατφόρμας ανάπτυξης - διαχείρισης

Η σύγχρονη εμφάνιση και σχεδιασμός, προϋποθέτουν και τη σωστή "βάση", που δεν είναι άλλη από την πλατφόρμα ανάπτυξης. Γνωστή ως "διαχειριστικό", backend, CMS κλπ, η πλατφόρμα ανάπτυξης επιτρέπει στους προγραμματιστές να αναπτύξουν ένα website, αξιοποιώντας έτοιμες  λύσεις, αλλά και να αναπτύξουν τις δικές του. Η συνήθης λύση είναι η επιλογή ενός open-source CMS (content management system) ή Framework με πιο δημοφιλή τα Drupal, Wordpress και Joomla ενώ κάποιες εταιρίες κατασκευής websites επιλέγουν δικές τους custom λύσεις. Μια καλή πλατφόρμα ανάπτυξης πρέπει να προσφέρει ευκολία στη διαχείριση περιεχομένου και  να εξασφαλίζει ασφάλεια και καλή απόδοση. Επίσης θα πρέπει και προσφέρει δυνατότητες επέκτασης αλλά και ενσωματωμένα χαρακτηριστικά όπως αξιοποίηση του SEO (φιλικά url, meta tags, alt texts, κλπ), επιλογές πολλαπλών layouts, διασύνδεση με άλλα συστήματα, κλπ. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι η επιλογή της εταιρίας ή προσώπου που θα του αναθέσετε το έργο, με ανάλογο τρόπο που θα επιλέγατε αρχιτέκτονα και εργολάβο για το σπίτι σας! Καλά τα εργαλεία και οι τεχνικές, αλλά χρειάζονται τον εξειδικευμένο developer να τα αξιοποιήσει...


Κώδικας - υποστήριξη Browsers

Η όμορφη μακέτα-προσχέδιο του γραφίστα, που απεικονίζει το νέο website, δεν είναι παρά μια εικόνα που απαιτεί σωστή συγγραφή κώδικα, ώστε από εικόνα να γίνει το διαδραστικό site που επιθυμούμε! Aν μάλιστα σχεδιαστεί με τεχνικές responsive, θα εμφανίζεται εξίσου καλά σε κάθε τύπο οθόνης. Συνεπώς η ανάπτυξη θα πρέπει να γίνει με τα πιο πρόσφατα στάνταρτ για την ανάπτυξη σελίδων στο web (html 5 και css3). Παράλληλα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τεχνικές που εκτός από τα κινητά θα υποστηρίζουν και όλα τα γνωστά προγράμματα περιήγησης (web browser)  αλλά και λειτουργικά συστήματα.

Εργαλεία μέτρησης απόδοσης

Στη, σπάνια ελπίζω, περίπτωση που ως τώρα δεν είχαμε κάποιο τρόπο μέτρησης της απόδοσης, εννοείται ότι θα πρέπει να προσθέσουμε. Η εκτίμηση που τρέφω για τα δωρεάν Google Analytics είναι δεδομένη και όσοι τα έχουν δοκιμάσει δεν τα αποχωρίζονται. Είναι σημαντικό να μεταφερθεί ο υπάρχων λογαριασμός και όσες ρυθμίσεις έχουν γίνει ως τώρα στο νέο website, ώστε να έχουμε συνέχεια και συγκρίσεις με το παρελθόν. Με λυπεί το γεγονός ότι κατά την αλλαγή εταιρίας ανάπτυξης, κάποιες websites  χάνουν αυτή τη δυνατότητα, σκόπιμα ή μη και ξεκινούν (ή τους ξεκινούν) νέο λογαριασμό analytics...

Συγγραφή κειμένων και SEO

Θα κλείσω με ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την πληροφορία και ειδικότερα τα κείμενα που θα εμπλουτίσουν τις σελίδες. Είναι σημαντικό να έχουμε "εικόνα" της αγοράς που απευθυνόμαστε και να επιλέξουμε τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά που κυριαρχούν στο χώρο, ώστε να τις εντάξουμε στα κείμενα μας. Μπορεί να έχουμε "Πρότυπο Κέντρο Διαπαιδαγώγησης Νηπίων" αλλά ο κόσμος ψάχνει "Παιδικός Σταθμός" και "Νηπιαγωγείο". Μπορεί να πουλάμε "Καμπίνες Μπάνιου" αλλά ο κόσμος τις ψάχνει και ως "Ντουσιέρες". Προσοχή όμως, το σύγχρονο seo θέλει προσοχή στην ενσωμάτωση λέξεων κλειδιών και η κατάχρηση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το σημαντικό είναι να γράψουμε κείμενα που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη και θα τον προτρέψουν να κάνει μια πλήρη επίσκεψη στο site, να βρει χρήσιμες και ενδεχομένως αναλυτικές πληροφορίες και υλικό για την υπηρεσία - προϊόν που τον ενδιαφέρει, με αποτέλεσμα να μοιραστεί ή να επιβραβεύσει κάποια σελίδα μας στο αγαπημένο του μέσω κοινωνικής δικτύωσης και τελικά να γίνει φίλος ή ακόμα και πιστός "πελάτης" μας.

Τι λέτε λοιπόν, μήπως ήρθε η ώρα για ανανέωση και νέες υλοποιήσεις στο εταιρικό σας website; _


ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές