9 Ιουλ 2013

Η Τεχνολογία στον Αθλητισμό


Παρακολουθώντας πριν λίγες μέρες τον τελικό ανδρών τένις στο wimbledon, για ακόμα μια φορά εκτίμησα τη χρήση της τεχνολογίας. Σε ένα αγώνα πολύ αμφίρροπο και με δύο αθλητές αρκετά επιρρεπείς -κατά την γνώμη μου- στις ψυχολογικές διακυμάνσεις η χρήση του περίφημου Hawk-Eye βοήθησε σημαντικά. Και δεν είναι μόνο το προφανές, δηλαδή η ορθή απόφαση αλλά κυρίως το αίσθημα δικαιοσύνης που λαμβάνει ο παίκτης με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα νεύρα, η ένταση και η αμφισβήτηση προς τις αποφάσεις των διαιτητών.

Δεν μπορώ να ξεχάσω πριν από δεκαετίες τον απίθανο Αμερικάνο τενίστα John McEnroe σε αντίστοιχες φάσεις να βρίζει διαιτητές, να σπάει ρακέτες και φυσικά να μην αποδίδει τα αναμενόμενα. Απορώ βέβαια αν με το χαρακτήρα που είχε, στη σημερινή εποχή, δεν θα τα έβαζε ακόμα και με την αξιοπιστία του Hawk-Eye... Άραγε θα πέταγε την ρακέτα προς κάποια κάμερα του συστήματος; ;-)

Hawk-Eye & Challenge System στο τένις

Το Hawk-Eye (μάτι γερακιού) είναι ένα πολύπλοκο λογισμικό που χρησιμοποιείται επίσημα σε πολλά αθλήματα όπως το τένις, το ποδόσφαιρο, και το κρίκετ με σκοπό να παρακολουθεί την πορεία της μπάλας και να εμφανίζει αναλυτικά στατιστικά για την διαδρομή της και να αναπαράγει τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση της τροχιάς.

Το Hawk-Eye αναπτύχθηκε στην Αγγλία από τον Δρ Paul Hawkins και εφαρμόστηκε αρχικά το 2001 για τους σκοπούς της τηλεόρασης στο κρίκετ. Το σύστημα λειτουργεί μέσω έξι ή και επτά καμερών υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία της οροφής του γηπέδου ώστε να γίνεται λήψη από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Κάπου εκεί ξεκινάει η “μαγεία” του λογισμικού το οποίο ενοποιεί τις λήψεις και μεταξύ άλλων παράγει μια τρισδιάστατη απεικόνιση της πορείας της μπάλας. Η άμεση αναπαραγωγή της απεικόνισης (5 δευτερόλεπτα) και η αξιοπιστία του αποτελέσματος έχει οδηγήσει αρκετούς φορείς αθλημάτων να το εντάξουν ως μέσο εκδίκασης επίμαχων φάσεων.


Στο επαγγελματικό τένις αποτελεί τη βάση του λεγόμενου Challenge System το οποίο εισήχθηκε στο άθλημα το 2006 και δίνει το δικαίωμα στους παίκτες να το χρησιμοποιήσουν 3 φορές ανά σετ. Κάτι ανάλογο έγινε και στο κρίκετ το 2009. Η πιο σημαντική προσθήκη αναμένεται να γίνει την προσεχή χρονιά στο αγγλικό πρωτάθλημα (Premier League) με αποκλειστικό ρόλο τον έλεγχο της τελικής γραμμής, όπου στο παρελθόν η ανθρώπινη ματιά έχει ακυρώσει αλλά και καταμετρήσει ιστορικής σημασίας επίμαχες φάσεις για γκολ!

Εκτός από την ψηφιακή απεικόνιση της τροχιάς της μπάλας σε συνδυασμό με τις γραμμές του γηπέδου, το σύστημα προσφέρει και μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά σχετικά με τις θέσεις της μπάλας, κάνοντας έτσι ειδικά την παρακολούθηση μέσω τηλεόρασης πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Είναι χαρακτηριστική η καρτέλα στην τηλεόραση, σε αγώνες τένις, με τα χρωματιστά ψηφιακά μπαλάκια που δείχνουν που καταλήγουν τα σέρβις των παικτών σε σχέση με τις γραμμές του γηπέδου.




Ο Αντίλογος

Κλείνοντας να αναφέρω ότι το σύστημα δεν έχει γίνει αποδεκτό από όλους. Χαρακτηριστικότερο μάλλον παράδειγμα το περίφημο γαλλικό τουρνουά τένις Roland Garros, το οποίο δεν το χρησιμοποιεί στους αγώνες του, με βασική αιτιολογία ότι η χωμάτινη επιφάνεια προσφέρει ξεκάθαρο αποτύπωμα της μπάλας! Σε επίμαχες φάσεις στο Roland Garros, η ένσταση του αθλητή δεν προκαλεί το Official Review με το Hawk Eye αλλά την κάθοδο του διαιτητή από τη θέση του και την εξέταση του σημείου από κοντά ως άλλου Serlock Holmes... Αλλά ας μην βάζω και άλλο αγγλικό στοιχείο σε ένα γαλλικό τουρνουά!


Τέλος σε άλλα αθλήματα με κύριο το ποδόσφαιρο δεν έχει εισαχθεί γιατί οι κανονισμοί θεωρούν το ανθρώπινο διαιτητικό λάθος μέρος του παιχνιδιού. Θα συμφωνήσω απόλυτα γιατί όντως αυτός ο παράγοντας, μαζί με την τύχη έχουν καταφέρει να κάνουν το ποδόσφαιρο το άθλημα με τις περισσότερες εκπλήξεις και τα αναπάντεχα αποτελέσματα. Το πρόβλημα αρχίζει όταν τα λάθη και η εύνοια των αποφάσεων είναι συντριπτικά υπέρ συγκεκριμένων ομάδων και μάλιστα σε συγκεκριμένες διοργανώσεις!

Βαγγέλης Ι. Αγγελής

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές