Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο (Netiquette) είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει εξαρχής τις οργανωμένες ομάδες χρηστών του διαδικτύου και λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει για κάποιους από αυτούς.
Παραθέτω τα απολύτως βασικά που καλό είναι να λάβουμε υπόψιν στις ψηφιακές συναναστροφές μας.
Τι αποφεύγουμε
- Δεν γράφουμε κάτι που δεν θα λέγαμε δημοσίως. Σχόλια, αναρτήσεις, απόψεις που γράφονται σε κοινωνικά δίκτυα, μπλογκς, φόρουμς ή αποστέλλονται με email στέκουν αγέρωχα στη θέα όλου του ψηφιακού κοινού... Τα Γραπτά μένουν (scripta manent)!
- Δεν αντιδικούμε με αγνώστους. Η κλασσική παγίδα να υπεραμυνόμαστε απόψεων μας μέσω διαδικτύου ειδικά με άτομα που δεν γνωρίζουμε! Δεν ικανοποιούμε αυτούς που βρίσκουν ως μέσω εκτόνωσης να προσβάλουν και να αντιδικούν και μάλιστα πέρα από τα πολιτισμένα πλαίσια. Αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, μην πεις τίποτα!
- Όχι άλλο spam! Αφορά κυρίως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αλλά ο βομβαρδισμός με άχρηστες πληροφορίες γίνεται παντού! Δεν στέλνουμε μαζικά μηνύματα (υπάρχουν τα κοινωνικά δίκτυα πλέον, αλλά εκεί δεν θα πρέπει να επαναλαμβανόμαστε) ειδικά αν δεν έχουμε έγκριση και αν τυχόν το κάνουμε ΔΕΝ αποκαλύπτουμε τα emails των άλλων παραληπτών (υπάρχει το bcc κρυφή κοινοποίηση).
- ΟΧΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ. Για κάποιους ο τονισμός είναι πρόβλημα και τα κεφαλαία λύση! Λάθος! Γράφουμε με πεζά και τονίζουμε αν χρειάζεται με έντονα (bold), όχι όμως με κεφαλαία που δηλώνουν ότι φωνάζουμε!
Τι επιδιώκουμε
- Ο Χρυσός Κανόνας: Δεν συμπεριφερόμαστε στους άλλους με τρόπο που δεν θα θέλαμε να μας συμπεριφερθούν! Ως κοινωνικά όντα αφορά όλες τις συναναστροφές μας και όχι μόνο τις διαδικτυακές.
- Γράφουμε σωστά e-mails. Βάζουμε πάντα τίτλο που περιγράφει το θέμα. Γράφουμε κατά το δυνατόν σύντομα, περιεκτικά και πάντα εντός θέματος. Ξεκινάμε με τα επισυναπτόμενα αρχεία για να μην μας το θυμίζουν κατόπιν αποστολής... Βάζουμε στο τέλος το όνομα μας.
- Emoticons & smileys Η έξυπνη συνταγή για να ξεκαθαρίσουμε τα συναισθήματα μας και να περιορίσουμε το κείμενο. Μια εικονίτσα χίλιες λέξεις... Δείτε τη σχετική λίστα (List of emoticons)
- Δείχνουμε τον καλό εαυτό μας. Η ευγένεια και η καλή διάθεση βοηθάει την επικοινωνία. Συγχωρούμε τα λάθη των άλλων, δεν ξεκινάμε αντιδικίες και βοηθούμε αν μπορούμε με την εμπειρία και τις γνώσεις μας. Τα “ευχαριστώ” και τα “παρακαλώ” ανοίγουν “πόρτες” και στην ψηφιακή κοινωνία. Το ειρωνικό ή σαρκαστικό σχόλιο που στη κανονική συναναστροφή αρέσει σε όσους μας γνωρίσουν, μέσω πληκτρολογίου μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις ειδικά με αγνώστους!
Θα κλείσω με ένα βασικό κανόνα “Να γνωρίζεις που βρίσκεσαι στο κυβερνοχώρο”. Όπως και στη κανονική ζωή έτσι και στη ψηφιακή συμπεριφερόμαστε ανάλογα με το χώρο που βρισκόμαστε. Καλό είναι όταν γινόμαστε μέλη σε μια νέα ομάδα (φόρουμ, ομάδα του facebook, κλπ) να παρατηρούμε πως συμπεριφέρονται και αλληλεπιδρούν τα άλλα μέλη και να πράττουμε αναλόγως. Οι παραπάνω υποδείξεις είναι ενδεικτικές και αφορούν κανονικές συνθήκες. Αν εφαρμόζονταν από το σύνολο των χρηστών η “ατμόσφαιρα” στο διαδίκτυο θα ήταν πολύ πιο πολιτισμένη και ευχάριστη αλλά ως γνωστόν ...“κανείς δεν είναι τέλειος!” ;-)
B.A.