28 Νοε 2013

"Έξυπνες" δυνατότητες με την αναζήτηση της Google

Η Google, η πιο διαδεδομένη μηχανή αναζήτησης με περισσότερες από τρία δις(!) αναζητήσεις ανά ημέρα (wikipedia), είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για να ανακαλύψουμε πληροφορίες (έγκυρες και μή!). Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν τις δυνατότητες που προσφέρει και δεν περιορίζονται στην απλή αναζήτηση με βάση μια λέξη ή φράση;
Ας δούμε λοιπόν πως με χρήση κατάλληλων παραμέτρων η Google μπορεί να μας βοηθήσει στις αναζητήσεις μας, αλλά και να μετατραπεί σε πολυεργαλείο υπολογισμών και πληροφοριών...

ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Αν λοιπόν στη αναζήτηση της Google θέσουμε αντί για τις συνήθεις λέξεις ή φράσεις κάποια "λογικά" ερωτήματα, τότε θα διαπιστώσουμε ότι ανταποκρίνεται με επιτυχία! Απο μια τυπική μηχανή αναζήτησης μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε λεξικό, αριθμομηχανή, μετατροπέα μονάδων / νομισμάτων, ακόμα και να μας ενημερώσει για το καιρό και την ώρα.

Λεξικό

Παράδειγμα:  define:popular

Η λειτουργία Λεξικού δυστυχώς δεν υποστηρίζει τα ελληνικά. Δοκιμάστε όμως τα αγγλικά για να διαπιστώσετε ότι έχετε στην οθόνη σας ένα πλήρες λεξικό με δυνατότητα εκφώνησης και προτάσεις συνωνύμων!






Αριθμομηχανή

Παράδειγμα : (7 + 2) * (14+1)


Εισάγοντας στο πεδίο αναζήτησης μια πράξη μετατρέπουμε την αναζήτηση σε αριθμομηχανή. Μάλιστα μαζί με το αποτέλεσμα της πράξης, εμφανίζεται στην οθόνη μας και απεικόνιση της αριθμομηχανής με όλες τις σύνθετες λειτουργίες που υποστηρίζει.




Μετατροπέας μονάδων

Παράδειγμα:  one year to minutes

Και εδώ έχουμε θέμα με τα ελληνικά, αλλά και ένα πλήρη μετατροπέα για όλες τις σημαντικές μετρήσεις όπως: χρόνος, απόσταση, θερμοκρασία, βάρος, κλπ



Μετατροπέας νομισμάτων

Παράδειγμα:  120 eur to yen

Με τη βοήθεια της έξυπνης συμπλήρωσης που εμφανίζει τα διάφορα νομίσματα μπορείτε εύκολα να υπολογίστε τις ισοτιμίες για όλα τα γνωστά νομίσματα, ενώ παράλληλα να δείτε και σε διάγραμμα την πορεία της κάθε ισοτιμίας για τελευταία πέντε έτη.



Μετεωρολογικό δελτίο

Παράδειγμα:  καιρός χαβάη
Εδώ τα ελληνικά υποστηρίζονται και αρκεί δίπλα στη λέξη καιρός να βάλετε και την πόλη που σας ενδιαφέρει για να λάβετε πρόβλεψη επτά ημερών! Οι προβλέψεις καλύπτουν σχεδόν όλες τις γνωστές  πόλεις του κόσμου και για την υπηρεσία αυτή η google συνεργάζεται με τρία από τα πιο γνωστά website του είδους: weather.com, wunderground.com και accuweather.com.






Παγκόσμια ώρα

Παράδειγμα:  time athens

Εδώ πάλι τα χαλάμε με τα ελληνικά, αλλά με ερώτηση στα αγγλικά "what time is it" ή απλά "time" και δίπλα την πόλη που μας ενδιαφέρει,  έχουμε την απάντηση μας...








ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

Ας δούμε τώρα τις πιο σημαντικές παραμέτρους με τις οποίες μπορούμε να περιορίσουμε της αναζητήσεις μας, βελτιώνοντας έτσι τα αποτελέσματα.

Αναζήτηση σε τίτλο

Παράδειγμα: allintitle: αναδημοσίευση περιεχομένου
(αναζητούμε τη φράση "αναδημοσίευση περιεχομένου" μόνο σε τίτλους σελίδων) 





Πολλές φορές αναζητούμε ένα άρθρο που γνωρίζουμε τον τίτλο ή απλά θέλουμε να αναζητήσουμε τη λέξη στον τίτλο και όχι στο πλήρες κείμενο. Με χρήση της παραμέτρου intitle: η αναζήτηση μας περιορίζεται αποκλειστικά στους τίτλους των καταχωρημένων σελίδων, περιορίζοντας σημαντικά το πλήθος των αποτελεσμάτων.


Αναζήτηση σε τύπους αρχείων

Παράδειγμα: filetype:pdf σύντομος οδηγός
(αναζητούμε τη φράση "σύντομος οδηγός" σε αρχεία pdf) 




H Google εκτός των σελίδων καταχωρεί και πλήθος αρχείων όπως .pdf, .doc, .ppt (powerpoint) και πολλά άλλα, (δείτε όλες τις επεκτάσεις). Με τη χρήση της παραμέτρου filetype: ορίζουμε την επέκταση του τύπου αρχείου και περιορίζουμε την αναζήτηση μας μόνο σε αυτού του τύπου αρχεία.



Αναζήτηση σε συγκεκριμένο website / domain

Παράδειγμα 1: site:diavolis.v-angelis.com facebook
(αναζητούμε τη λέξη "facebook" μόνο στο website diavolis.v-angelis.com)


Παράδειγμα 2: site:.gr facebook
(αναζητούμε τη λέξη "facebook" σε όλα τα website με κατάληξη .gr)





Με τη χρήση της παραμέτρου site: μπορούμε να αναζητήσουμε την λέξη/φράση που μας ενδιαφέρει μόνο σε συγκεκριμένο website ή και πρώτου επιπέδου domain.


Αναζήτηση με εξαίρεση όρου

Παράδειγμα: διαμονή στη κρήτη -ξενοδοχεία 
(αναζητούμε διαμονή στη κρήτη, αλλά όχι σε ξενοδοχείο)




Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό και είναι χρήσιμο για περιορισμό στις αναζητήσεις με πολλά αποτελέσματα. Αν θέλετε να αποκλείσετε κάποια λέξη από τα αποτελέσματα ,  απλά βαζετε τον χαρακτήρα "-" μπροστά ακριβώς από την λέξη, ενώ αντίθετα αν βάλετε το "+" τότε θα συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στα αποτελέσματα


Αναζήτηση για συνδέσμους σε website

Παράδειγμα: link:http://www.google.com
(αναζητούμε τις σελίδες που έχουν σύνδεσμο προς το www.google.com)



Μια πολύ χρήσιμη λειτουργία για όσους ενδιαφέρονται να βρουν συνδέσμους προς το website τους.



Υπάρχουν ακόμα αρκετές επιλογές για προχωρημένη αναζήτηση με τη Google. Επισκεφθείτε το Advanced Search  για να εφαρμόσετε όλες τις δυνατές επιλογές σύνθετης αναζήτησης. Με δεδομένο τον ολοένα αυξανόμενο όγκο πληροφοριών που προστίθεται καθημερινά στο διαδίκτυο, είναι αναγκαίο να μην περιοριζόμαστε σε απλές αναζητήσεις, αλλά με χρήση σύνθετων ερωτημάτων και παραμέτρων που μόλις αναφέραμε, να εντοπίζουμε πιο εύκολα την πληροφορία που αναζητούμε._


ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές