5 Αυγ 2013

Η κληρονομιά των δεδομένων μας στη Google

Με αφορμή το προηγούμενο άρθρο "Ελέγξτε την ασφάλεια του λογαριασμού σας στην Google" σήμερα θα το πάω λίγο παραπέρα και δυστυχώς κάπως μακάβρια...  Το θέμα είναι τι γίνονται τα δεδομένα μας αν -μη κακό- κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε πλέον να έχουμε πρόσβαση στο λογαριασμό και κατά συνέπεια σε όλες τις υπηρεσίες που μας προσφέρει. Η μαμά Google έχει φροντίσει ως για αυτό, με το Inactive Account Manager (Διαχειριστή ανενεργών λογαριασμών).



Μπορεί κάποιους να μην τους αφορά, ειδικά αυτούς που δεν έχουν "επενδύσει" στο cloud της Google, αλλά για αρκετούς ίσως να είναι ενδιαφέρον. Τα πιο σημαντικά δεδομένα, κατά τη γνώμη μου, αφορούν της ακόλουθες εφαρμογές

Mail: Για όσους κάνουν χρήση του gmail και μάλιστα έχουν την gmail διεύθυνση ως βασική στην επικοινωνία τους, όλα τα μηνύματα που φυλάσσονται ενδεχομένως να άξιζε να μην πάνε χαμένα...
Drive: Οσοι έχουν αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία και έχουν ξεχάσει στικάκια, cd (θα πω και δισκέτες για να ευθυμήσουμε!) μιας και έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους μέσω του διαδικτυακού Cloud της Google θα πρέπει να το σκεφτούν...
Photos: Αυτή η περίπτωση αφορά ειδικά τους χρήστες Android που έχουν ενεργό το συγχρονισμό με Google + Photos ή παλαιότερα τα ανέβαζαν στο  Picassa. Το αρχείο φωτογραφιών σας θα ήταν σίγουρα χρήσιμο σε επιλεγμένους συγγενείς και φίλους.

Οι υπηρεσίες είναι πολύ περισσότερες και ίσως κάποιοι να έχουν κανάλι στο YouTube, προσωπικό blog μέσω του  Blogger οπότε η ψηφιακή  "κληρονομιά" μεγαλώνει! Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι ένας άψογος συμβολαιογράφος αφού μέσω αυτή μπορείτε:

  • να επιλέξετε το διάστημα πέρα του οποίου ο λογαριασμός σας θεωρείται ανενεργός
  • δηλώνετε υποχρεωτικά τηλέφωνο και e-mail στα οποία  θα σας σταλεί ειδοποίηση 2 μήνες πριν προχωρήσει σε αδράνεια.
  • Επιλέγεται τα πρόσωπα που θα θέλατε να αξιοποιήσουν τα δεδομένα σας δηλώνοντας e-mail και τηλέφωνο! Μάλιστα για το καθένα πρόσωπο σας δίνει τη δυνατότητα να συντάξετε ειδικό μήνυμα που θα του σταλεί (μπρρρ...)  και να του αναθέσετε όλα ή δεδομένα ανάλογα με την εφαρμογή. Θυμίζει διαθήκη κανονική!
  • Έχετε την επιλογή να διαγραφούν όλα τα δεδομένα με το πέρας του διαστήματος που έχετε ορίσει. Η διαγραφή πιστεύω είναι μεγάλη κουβέντα (κάτι παραπάνω θα ξέρουν στο FBI) θα έλεγα οριστική απενεργοποίηση!
  • Ανά τρεις μήνες η υπηρεσία μπορεί να σας στέλνει ενημερωτικό μήνυμα που θα σας θυμίζει ότι έχετε ενεργή την υπηρεσία Inactive Account Manager ώστε να προχωράτε σε αλλαγές αν είναι σκόπιμο...

Ρυθμίσεις Inactive Account Manager

Να διασαφηνίσω ότι με αυτή την υπηρεσία οι "κληρονόμοι" δεν αποκτούν άμεση πρόσβαση, απλά ένα συμπιεσμένο αρχείο με τα δεδομένα της κάθε υπηρεσίας. Στην ουσία βασίζεται στη  υπηρεσία Google Takeout που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη της Google, ανά πάσα στιγμή να εξάγει τα δεδομένα του!

Να είμαστε όλοι καλά! ;-)



UPDATE για το Google Takeout: 21/4/2015
Η Google πρόσθεσε την δυνατότητα πρόσβασης  στο πλήρες ιστορικό των αναζητήσεων που έχουμε κάνει. Αξίζει να δοκιμάσετε ένα "ταξίδι" στο παρελθόν και να θυμηθείτε τι ερωτήματα υποβάλλατε και πότε ακριβώς! Για να δείτε το ιστορικό των αναζητήσεων επισκεφθείτε την σελίδα: https://history.google.com/history/lookup.
Google Search History
Εκτός από το αναλυτικό ημερολόγιο, με δυνατότητα αναζήτηση των αναζητήσεων(!), θα δείτε και στατιστικά στοιχεία για την συμπεριφορά σας σε σχέση με τις αναζητήσεις. Αν επιθυμείτε μπορείτε να εξάγεται το σύνολο των αναζητήσεων ή ακόμα και να τις διαγράψετε (κλικ στο εικονίδιο με το γρανάζι, πάνω και δεξιά στην οθόνη σας). 

Aν τυχόν χρησιμοποιείτε smartphone με android και ενεργοποιημένο το GPS, καλό είναι να γνωρίζεται και το αντίστοιχο ιστορικό των μετακινήσεων σας στην διεύθυνση  https://maps.google.gr/locationhistory.




ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές