Πολλές μικρές αλλά και μεσαίες εταιρίες, κυρίως για οικονομικούς λόγους αναλαμβάνουν εκ των έσω την διαχείριση των εταιρικών σελίδων. Ας δούμε μερικά βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε μια εταιρική σελίδα στο Facebook ή θέλετε να βελτιώσετε την υπάρχουσα.
1. Πλήρη στοιχεία εταιρικής ταυτότητας
Θεωρείται αυτονόητο αλλά σε αρκετά εταιρικά προφίλ λείπουν βασικά στοιχεία... Δεν νοείται να έχουμε εταιρική σελίδα χωρίς να αναφέρουμε την κατηγορία που ανήκει, τη διεύθυνση, τα τηλέφωνα επικοινωνίας, το website, το ωράριο, κλπ Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσεχθεί η επιλογή διεύθυνσης της σελίδας (πχ www.facebook.com/myCompanyName) καθώς δεν μπορεί να αλλάξει!
2. Επιλογή εικόνας προφίλ
Για εταιρίες το λογότυπο είναι μονόδρομος αλλά σε περιπτώσεις προσωπικών επιχειρήσεων η φωτογραφία του επαγγελματία προσφέρει αμεσότητα. Προσοχή με το λογότυπο καθώς ο χώρος που διαθέτει το facebook είναι για τετράγωνη εικόνα (θα χρειαστεί πιθανώς επεξεργασία).
3. Επιλογή εξώφυλλου
Θεωρείται το πρώτο πράγμα που κοιτάει ο επισκέπτης της σελίδα σας! Με μέγιστο πλάτος 851 και ύψος 315 πίξελ έχετε τη δυνατότητα να διακοσμήσετε τη σελίδα και να περάσετε με μορφή εικόνας καλαίσθητα μηνύματα και σλόγκαν. Η πρόσφατη αλλαγή στους όρους χρήσης του facebook επιτρέπει πλέον την ελεύθερη χρήση κειμένου και μηνυμάτων, που μέχρι πρότινος δεν έπρεπε να ξεπερνάει το 20% της επιφάνειας του εξώφυλλου.
4. Τρόπος γραφής
Ο τυπικός "επίσημος" τρόπος γραφής ενός γραφείου επικοινωνίας μιας πολυεθνικής δεν αφορά υποχρεωτικά και μικρότερες επιχειρήσεις! Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το κοινό σας και να επιλέξετε το ύφος με το οποίο θα τους απευθύνεστε. Ενδεχομένως ένας πιο χαλαρός τρόπος γραφής με άνεση και στοιχειώδες χιούμορ να είναι πιο αποδοτικός. Προσοχή στα ορθογραφικά λάθη!
5. Είδος αναρτήσεων
Μέρος της στρατηγικής είναι να αποφασίσετε εξαρχής τι πρόκειται να δημοσιεύετε. Αν επιλέξετε να προωθείτε αποκλειστικά την επιχείρηση σας με επαναλαμβανόμενα μηνύματα και προϊόντα κινδυνεύεται να γίνεται βαρετοί! Οι εταιρικές σελίδες στο facebook είναι ένα εξαιρετικό βήμα να προτείνεται χρήσιμα άρθρα σχετικά με το αντικείμενο που ειδικεύεστε. Επίσης ειδικές προσφορές αποκλειστικά για τα φίλους της σελίδας καθώς και γκάλοπ με ερωτήσεις σχετικές με το αντικείμενο τονώνουν το ενδιαφέρον και αυξάνουν τη συμμετοχή του κοινού.
6. Συχνότητα αναρτήσεων
Από τη στιγμή που αποφασίσατε την εταιρική παρουσία στο facebook πρέπει να την φροντίζεται ιδανικά σε καθημερινή βάση! Μια συνεπής καθημερινή παρουσία από ενδιαφέρουσες και καλογραμμένες αναρτήσεις τραβούν το ενδιαφέρον του κοινού χωρίς να κουράζουν! 4-5 αναρτήσεις ανά μέρα θεωρούνται η καλύτερη επιλογή.
7. Χρήση Φωτογραφιών
Μια εικόνα χίλιες λέξεις! Όταν ανεβαίνει μια ενδιαφέρουσα φωτογραφίας τα likes πέφτουν βροχή! Αυτό το έχουμε καταλάβει από την προσωπική χρήση και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει επαγγελματικά. Μια χαρακτηριστική φωτογραφία από μια πρόσφατη επαγγελματική δραστηριότητα, εκδήλωση ή περιστατικό με μια εύστοχη λεζάντα θα προσελκύσει περισσότερα likes και σχόλια από μια τυπική ανάρτηση!
8. Η επικοινωνία σε πρώτο ρόλο
Δεν είναι αρκετό να δημοσιεύουμε μια ανακοίνωση, κάποιες φωτογραφίες ή άρθρα σε τακτική βάση και να θεωρούμε ότι όλα βαίνουν καλώς. Ο βασικός στόχος είναι η επικοινωνία και η διάδραση με τους φίλους της σελίδας μας, συνεπώς πρέπει να παρακολουθούμε τα σχόλια και να απαντάμε κρατώντας την επικοινωνία ανοικτή με το κοινό μας. Έχει αναφερθεί ότι λιγότερες από μισές εταιρίες στο facebook απαντούν σε όλα τα σχόλια, προς απογοήτευση των ενδιαφερόμενων. Από την άλλη αν οι δημοσιεύσεις μας δεν προκαλούν τη συμμετοχή του κοινού, πρέπει να επανεξετάσουμε το είδος, τον τρόπο και το περιεχόμενο όσων δημοσιεύουμε αλλά κυρίως το είδος του κοινού που απευθυνόμαστε!
9. Διαχείριση αρνητικών σχολίων
Είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα εμφανιστούν στη σελίδα και αρνητικά σχόλια. Πολλοί διαχειριστές έχουν ως μονόδρομο την διαγραφή! Μια προσπάθεια για διάλογο σε πολιτισμένο τόνο ίσως αξίζει περισσότερο. Μια επαγγελματική απάντηση με επιχειρήματα και ευγένεια είναι σαφώς πιο δύσκολη επιλογή από την απλή διαγραφή, αλλά εκτός από τον δυσαρεστημένο σχολιαστή ενισχύει και την εικόνα σας στα μάτια των υπόλοιπων μελών που θα εκτιμήσουν την επαγγελματική αντιμετώπιση σας!
10. Xρήση likes, σχολίων και κοινοποιήσεων
Πολύ βασικό στοιχείο που πρέπει να προσέχει ο κάθε υπεύθυνος μιας εταιρικής σελίδας! Καταρχήν πριν πράξετε σας διαχειριστής βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει την απαραίτητη εναλλαγή από το προσωπικό προφίλ! Η επιλογή ξένων σελίδων και σχολίων με likes πόσο μάλλον οι κοινοποιήσεις χαρακτηρίζουν την επιχείρησή σας! Επίσης μην λησμονείται να επιβραβεύεται τα σχόλια των φίλων της σελίδας σας αναλόγως.
Facebook για επιχειρήσεις (https://www.facebook.com/business/) |
Εν συντομία
Η παρουσία μιας εταιρίας στο facebook είναι σημαντική και θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο σωστά ώστε να φέρνει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Απαιτεί σωστό σχεδιασμό που θα καθορίσει μεταξύ άλλων το είδος και την συχνότητα των αναρτήσεων, τον τρόπο και το ύφος γραφής, την επικοινωνία και διάδραση με τους φίλους της σελίδας... Αν το εταιρικό website χαρακτηρίζει την "εικόνα" μια επιχείρησης, η εταιρική σελίδα στο facebook και γενικότερα στα social media την επιβεβαιώνει!
Όσοι επιχειρηματίες θεωρούν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στα προαναφερθέντα σημεία ικανοποιητικά ενδεχομένως να τα καταφέρνουν αρκετά καλά… Αλλιώς η λύση βρίσκεται στην ανάθεση του ρόλου διαχειριστή της σελίδας σε τρίτο πρόσωπο, που μπορεί να είναι από... συγγενικό πρόσωπο(!) και εργαζόμενο στη εταιρία (με ή παρά ;-) τη θέληση του) ως διαφημιστική εταιρία ή επαγγελματία του χώρου των social media..
Όσοι επιχειρηματίες θεωρούν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στα προαναφερθέντα σημεία ικανοποιητικά ενδεχομένως να τα καταφέρνουν αρκετά καλά… Αλλιώς η λύση βρίσκεται στην ανάθεση του ρόλου διαχειριστή της σελίδας σε τρίτο πρόσωπο, που μπορεί να είναι από... συγγενικό πρόσωπο(!) και εργαζόμενο στη εταιρία (με ή παρά ;-) τη θέληση του) ως διαφημιστική εταιρία ή επαγγελματία του χώρου των social media..