21 Αυγ 2013

NFC: τεχνολογία μεταφοράς δεδομένων με επαφή

Μια νέα τεχνολογία υπόσχεται να κάνει τα έξυπνα τηλέφωνα ακόμα πιο λειτουργικά. Αναφέρομαι στην τεχνολογία NFC (Near Field Communications) η οποία δίνει τη δυνατότητα σε δυο συσκευές να ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες όταν έρθουν σε ελάχιστη επαφή (μέχρι 8-10 εκατοστά).

Αξιοποιεί την τεχνολογία  RFID (αναγνώριση ραδιοφωνικής συχνότητας) και στην ουσία μεταφέρει μέσω ραδιοφωνικού φάσματος δεδομένα μεταξύ δύο συσκευών μόλις αυτές έρθουν σε επαφή. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να μεταφέρει και ενέργεια, συνεπώς αρκεί μόνο μία από τις δύο συσκευές να έχει ενέργεια (πχ το smartphone).. Σε αντίθεση με το bluetooth δεν απαιτεί καν σύζευξη μεταξύ των δύο πλευρών!


Τυπικά παραδείγματα εφαρμογής, που μελλοντικά θα δούμε είναι σε μια αφίσα εκδήλωσης ή ταινίας στο σινεμά, σε ετικέτα προϊόντος ή σε μια ειδική επαγγελματική κάρτα. Τα παραπάνω με την προσθήκη μιας "παθητικής" NFC πλακέτας θα μπορούν κατά την επαφή με το smartphone μας να μεταφέρουν αυτόματα πληροφορίες όπως URL για επίσκεψη website, εμφάνιση video, στοιχεία επικοινωνίας, κλπ στο κινητό μας.  Μπορεί επίσης να βρει χρήση για πρόσβαση σε αυτοματισμούς, καταγραφή διελεύσεων και κυρίως χρεώσεων με τη μορφή ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

Οι "παθητικές" NFC πλακέτες που ονομάζονται και NFC tags (φανταστείτε κάτι σαν sim κάρτα) μπορούν να ενσωματωθούν σε μικρές κάρτες, μπρελόκ, κοσμήματα κλπ και να "προγραμματιστούν" με διάφορες πληροφορίες και εντολές προς τις συσκευές. Για παράδειγμα η τοποθέτηση ενός NFC tag στην βάση του κινητού στο αυτοκίνητο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από εντολές προς το κινητό μας όπως: να ενεργοποιηθούν το bluetooth και οι φωνητικές εντολές καθώς και να ξεκινήσει το πρόγραμμα πλοήγησης. Στη βάση του γραφείου να ενεργοποιεί τη σίγαση ήχων  και το συγχρονισμό, κλπ Τα NFC Tags που διατίθενται προς το παρόν είναι περιορισμένα από 96 έως 8000 bytes και μπορούν να είναι επανεγγράψιμα  ή μή.

Η τεχνολογία ακούγεται καινούργια αλλά έχει σχεδόν δεκαετή ιστορία. Επίκεντρο της αποτελεί το NFC Forum το οποίο ιδρύθηκε το 2004 από τις Sony, Nokia και Philips και σήμερα φτάνει τις 170 εταιρείες-μέλη, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά δείχνει να πλησιάζει τους καταναλωτές με πιο σημαντικό βήμα  την υποστήριξη του από σχεδόν όλες τις νέες συσκευές smartphones και tablets (δείτε την σχετική λίστα).

Σε ένα κόσμο που όλα τείνουν να αυτοματοποιούνται η τεχνολογία NFC ακούγεται ιδανική για να εισάγει νέες λειτουργίες στην καθημερινότητά μας, ωστόσο είναι θέμα του καταναλωτικού κοινού κατά πόσο θα την ασπαστεί...


ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές