Αξιοποιεί την τεχνολογία RFID (αναγνώριση ραδιοφωνικής συχνότητας) και στην ουσία μεταφέρει μέσω ραδιοφωνικού φάσματος δεδομένα μεταξύ δύο συσκευών μόλις αυτές έρθουν σε επαφή. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να μεταφέρει και ενέργεια, συνεπώς αρκεί μόνο μία από τις δύο συσκευές να έχει ενέργεια (πχ το smartphone).. Σε αντίθεση με το bluetooth δεν απαιτεί καν σύζευξη μεταξύ των δύο πλευρών!
Τυπικά παραδείγματα εφαρμογής, που μελλοντικά θα δούμε είναι σε μια αφίσα εκδήλωσης ή ταινίας στο σινεμά, σε ετικέτα προϊόντος ή σε μια ειδική επαγγελματική κάρτα. Τα παραπάνω με την προσθήκη μιας "παθητικής" NFC πλακέτας θα μπορούν κατά την επαφή με το smartphone μας να μεταφέρουν αυτόματα πληροφορίες όπως URL για επίσκεψη website, εμφάνιση video, στοιχεία επικοινωνίας, κλπ στο κινητό μας. Μπορεί επίσης να βρει χρήση για πρόσβαση σε αυτοματισμούς, καταγραφή διελεύσεων και κυρίως χρεώσεων με τη μορφή ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

Η τεχνολογία ακούγεται καινούργια αλλά έχει σχεδόν δεκαετή ιστορία. Επίκεντρο της αποτελεί το NFC Forum το οποίο ιδρύθηκε το 2004 από τις Sony, Nokia και Philips και σήμερα φτάνει τις 170 εταιρείες-μέλη, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά δείχνει να πλησιάζει τους καταναλωτές με πιο σημαντικό βήμα την υποστήριξη του από σχεδόν όλες τις νέες συσκευές smartphones και tablets (δείτε την σχετική λίστα).
Σε ένα κόσμο που όλα τείνουν να αυτοματοποιούνται η τεχνολογία NFC ακούγεται ιδανική για να εισάγει νέες λειτουργίες στην καθημερινότητά μας, ωστόσο είναι θέμα του καταναλωτικού κοινού κατά πόσο θα την ασπαστεί...