12 Νοε 2014

Η εποχή του Internet of Everything

internet of things
Κινητά τηλέφωνα και tablets, δεδομένα στο cloud, έξυπνες τηλεοράσεις, έξυπνα ρολόγια και γενικά "έξυπνες" συσκευές, ακόμα και εξαγγελίες από πρωθυπουργούς ότι σύντομα θα υπάρχει σύνδεση στο Internet σε κάθε σημείο της επικράτειας! Είναι δεδομένο ότι βαδίζουμε σταθερά σε μια νέα εποχή όπου τα πάντα θα είναι διαδικτυωμένα και οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει τον όρο Internet of Things ή και Internet of Everything.


Με την συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας γίνεται πλέον εφικτό το σενάριο που αρκετοί σύγχρονοι "Ιούλιοι Βερν" είχαν προβλέψει από τις αρχές του 1990. Μια κοινωνία με σχεδόν τα πάντα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, γεγονός που θα επιφέρει μια σειρά από αυτοματισμούς και γενικά εφαρμογές με σκοπό την βελτίωση πολλών διαδικασιών της ανθρώπινης κοινωνίας. Σήμερα οι υπολογιστές, τα smartphones, τα tablets, οι έξυπνες τηλεοράσεις έχουν IP διεύθυνση και συνεπώς σύνδεση στο Internet, σε μερικά χρόνια όμως, σχεδόν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές θα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.  Από το σημείο αυτό και με τη χρήση άλλων τεχνολογιών όπως: RFID, QR, GPS, wifi, bluetooth κλπ που εξασφαλίζουν ασύρματη συνδεσιμότητα είναι θέμα εφαρμογών και υλοποιήσεων  να αυτοματοποιηθούν πολλές διαδικασίες της καθημερινότητας των ανθρώπων. Μερικά παραδείγματα που συμβαίνουν και πολύ σύντομα θα τα δούμε στην πράξη:
  • Το ψυγείο μας θα μπορεί να στέλνει ενημερώσεις στο κινητό μας για τα προϊόντα που δεν είναι πλέον διαθέσιμα (θα αναγνωρίζει το κάθε προϊόν απο το barcode στη συσκευασία) ή που έχουν λήξει και πρέπει να απομακρύνουμε. 
  • Από το κινητό μας θα μπορούμε να γνωρίζουμε τη θερμοκρασία του νερού στο θερμοσίφωνα του σπιτιού ή του εξοχικού και με ένα κλικ να τον τηλεχειριζόμαστε, όπως τα φώτα και τις τέντες.
  • Το αυτοκίνητο μας θα μπορεί να δέχεται ειδοποίηση για την κίνηση και θα προτείνει μια καλύτερη εναλλακτική πορεία και φυσικά να οδηγεί και να παρκάρει μόνο του, πάντα (ελπίζω) με την σύμφωνη γνώμη του κατόχου!
  • Σε ένα πολυκατάστημα με βάση τα προσωπικά δεδομένα και ενδιαφέροντα, ο κάθε επισκέπτης με smartphone θα μπορεί κατά την διάρκεια της περιπλάνησης του  να δέχεται μηνύματα με ειδικές προσφορές και προϊόντα όταν πλησιάζει συγκεκριμένες βιτρίνες και μαγαζιά. 
Internet of Everything
Internet of Everything
Οι εφαρμογές είναι αμέτρητες και μπορούν να αξιοποιηθούν σχεδόν σε όλους τους κλάδους. Ιατρική, μεταφορές, δημόσιος τομέας, ενέργεια είναι απλά κάποιοι τομείς στους οποίους εταιρίες στο εξωτερικό έχουν ήδη δημιουργήσει ενδιαφέροντα προϊόντα και υπηρεσίες. Λίγο πριν ξεκινήσω να γράφω το παρόν, διαπίστωσα ότι η εφαρμογή Google Fit που πριν λίγες μέρες εγκατέστησα στο κινητό μου, ενδιαφέρεται για την υγεία μου! Καταγράφει αυτόματα  τις μετακινήσεις μου κάνοντας μετατροπή σε βήματα και με ενημερώνει - προτρέπει σχετικά (βέβαια έχει τα "θέματα" της, καθώς προχθές, ένα καλό μποτιλιάρισμα που είχα με το αυτοκίνητο, το θεώρησε περίπατο!) 

 ...η προστασία των προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να απασχολήσει σημαντικά την κοινωνία, καθώς η χρήση των στοιχείων που θα συγκεντρώνεται με την ευρεία διασύνδεση, ενδεχομένως να ξεπερνάει τα όρια της ιδιωτικότητας...

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος και δεν είναι άλλη από την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και στοιχείων. Στα παραπάνω παραδείγματα οι εταιρίες προφανώς θα μπορούν να γνωρίζουν τα προϊόντα που καταναλώνουμε και το ρυθμό αντικατάστασης τους, η θέση και η πορεία των οχημάτων είναι ήδη γνωστή σχεδόν για όλους όσους έχουν σήμερα smartphone, και δεν προχωράω με κακόβουλες σκέψεις που όμως θα είναι μια πραγματικότητα στη νέα αυτή εποχή! Δεν θέλω σε ένα τεχνικό κατά βάση μπλογκ όπως είναι αυτό να επεκταθώ σε κοινωνικά θέματα, αλλά είναι σίγουρο ότι το θέμα της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να απασχολήσει σημαντικά την κοινωνία από κάθε πόστο!

Μια από τις εταιρίες που πρωτοστατεί στη νέα αυτή εποχή και έχει ταυτιστεί με τον όρο Internet of Everything  είναι σίγουρα η Cisco Systems. Στην ειδική ενότητα internetofeverything.cisco.com μπορείτε να βρείτε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και φυσικά τις λύσεις που προσφέρει. Παράλληλα στις 25 Νοεμβρίου 2014 διοργανώνεται στην Αθήνα ημερίδα με τίτλο Cisco Connect (The Internet of Everything is changing everything) η οποία αναμένεται να έχει αρκετό ενδιαφέρον, αν κρίνω από το πρόγραμμα και τους ομιλητές. Περισσότερα στο www.ciscoconnect.gr._





ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές