25 Οκτ 2013

Πως η Google αλλάζει τους κανόνες στο SEO

Το τελευταίο διάστημα η Google, με διάφορες κινήσεις, δείχνει την ξεκάθαρη πρόθεση της να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στο χώρο του Search Engine Optimization (SEO). Με το όρο SEO αναφερόμαστε σε μια σειρά από τεχνικές που σκοπό έχουν την κατά δυνατόν καλύτερη εμφάνιση σελίδων στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Ας δούμε λοιπόν τις κινήσεις που συνηγορούν σε αυτό το συλλογισμό.

Google και SEO

Απόκρυψη των όρων αναζήτησης στα οργανικά αποτελεσμάτα

Οργανικά Keywords - Not Provided
Οργανικά Keywords - Not Provided
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου τα οργανικά αποτελέσματα στη Google γίνονται μέσω του ασφαλούς πρωτοκόλλου HTTPS, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον διαθέσιμοι οι όροι αναζητήσεων ή αλλιώς keywords. Μέχρι πρότινος όσοι παρακολουθούσαν με Analytics ένα website μπορούσαν να έχουν την πολύτιμη πληροφορία των keywords, των όρων δηλαδή που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες κατά την αναζήτηση στη google και είχαν σαν αποτέλεσμα την επίσκεψη στο website. Ειδικά οι SEO specialists αξιοποιούσαν αυτή την πληροφορία για να δημιουργήσουν ανάλογο περιεχόμενο και backlinks. Η Google επέλεξε να κρύψει την πληροφορία από τα οργανικά αποτελέσματα, αλλά για τα πληρωμένα (paid results, λέγε με Adwords) τα άφησε ως είχαν, επιβραβεύοντας κατά κάποιον τρόπο τους πελάτες της!

Είναι αυτό το τέλος των τεχνικών SEO; Θα έλεγα το αντίθετο, καθώς τώρα η προσπάθεια για βελτίωση της θέσης θα γίνεται με βάση πιο αξιόπιστους τρόπους. Χωρίς PageRank και λίστα keywords από τα οργανικά αποτελέσματα το "παιχνίδι" γίνεται πιο τίμιο... 

Πάγωμα της ενημέρωσης του PageRank

Το PageRank είναι ένας αλγόριθμος της Google, με τιμές από 0-10, με τον οποίο χαρακτηρίζει πόσο σημαντικό είναι ένα website.  Μια βασική παράμετρος που επηρεάζει τον αλγόριθμο είναι ο αριθμός των συνδέσμων που έχει από άλλα websites (backlinks). Με τη σειρά του το PageRank είναι μια από τις παραμέτρους που επηρεάζουν τα οργανικά αποτελέσματα, με τα backlinks από websites με PageRank  6-7 να είναι πολύ πιο σημαντικά σε σχέση με αυτά που έχουν 2-3. To PageRank ενημερωνόταν συστηματικά 3-4 φορές το χρόνο, αλλά φέτος τελευταία φορά έγινε το Φεβρουάριο και σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να γίνει άλλη ενημέρωση το 2013! Όπως με τα οργανικά αποτελέσματα έτσι και το PageRank είχε γίνει μέσο για "σκόπιμες" ενέργειες SEO (πληρωμένα backlinks, ανταλλαγές link, link farms, κλπ) ...

Νέος αλγόριθμος Hummingbird

Η εμφάνιση οργανικών αποτελεσμάτων από την Google γίνεται με βάση ένα σύνθετο αλγόριθμο, που επηρεάζεται από 200+ παραμέτρους και καθορίζει τη σειρά εμφάνισης. Ανά τακτά διαστήματα ο αλγόριθμος αυτός ενημερώνεται με νέες παραμέτρους και στοιχεία, ενώ κατά την προσφιλή συνήθεια της Google, δίνεται και ένα χαριτωμένο όνομα π.χ. Penguin, Panda, κλπ. Τέλη Αυγούστου  η Google προχώρησε σε μια ριζική έκδοση που ονόμασε Hummingbird (κολιμπρί) θέλοντας να δηλώσει ένα γρήγορο και ακριβή αλγόριθμο που σκοπό έχει να επιστρέφει πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Η ριζική αλλαγή είναι ότι πλέον η αναζήτηση δεν θα βασίζεται αποκλειστικά  σε λέξεις κλειδιά, αλλά στη δυνατότητα να αναγνωρίζει φράσεις ερωτήματα! Για παράδειγμα αν σήμερα ψάχνουμε "κλειδαράς αθήνα" στο μέλλον θα μπορούμε να ρωτάμε πιο συγκεκριμένα "που θα βγάλω αντικλείδι για θωρακισμένη πόρτα" και να λαμβάνουμε πολύ πιο σχετικά αποτελέσματα...

Με απλά λόγια

Οι τρεις παραπάνω λόγοι δείχνουν ξεκάθαρα την αλλαγή πλεύσης της Google με σκοπό να αποτρέψει τις σκόπιμες και επαγγελματικές τεχνικές και να δώσει έμφαση στο πρωτότυπο και αυθεντικό περιεχόμενο! Είναι αυτό το τέλος των τεχνικών SEO; Θα έλεγα το αντίθετο, καθώς τώρα η προσπάθεια για βελτίωση της θέσης θα γίνεται με βάση πιο αξιόπιστους τρόπους. Χωρίς PageRank και λίστα keywords από τα οργανικά αποτελέσματα το "παιχνίδι" απλά γίνεται πιο στρατηγικό και τίμιο...

Με βάση αυτή τη λογική οι τεχνικές SEO θα στραφούν στην ουσία, που είναι η κατατοπιστική και πρωτότυπη πληροφορία. Στο σύντομο μέλλον, στις πρώτες θέσεις αποτελεσμάτων θα βρίσκονται:
  • σελίδες που οι χρήστες βρίσκουν ενδιαφέρουσες, και για αυτό τις κοινοποιούν και σχολιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • σελίδες από αξιόπιστα websites και συγγραφείς
  • σελίδες που τα όσα αναφέρουν είναι απολύτως σχετικά με τα ερωτήματα του χρήστη.

Φυσικά οι παράμετροι που ίσχυαν ως τώρα στο SEO (PageRank, backlinks, λέξεις-κλειδιά σε σημαντικά σημεία σελίδων, κλπ)  δεν αλλάζουν, απλά θα έχουν άλλη βαρύτητα, ενώ προστίθενται και νέες. Το Google+ φαίνεται να είναι μία από αυτές, με  τα +1 (αντίστοιχο του facebook like) και τις κοινοποιήσεις σελίδων από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της Google, να έχουν σημασία στο νέο αλγόριθμο. Επίσης η πιστοποίηση συντάκτη σελίδων (Google Authorship) θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς μελλοντικά θα εμφανιστεί το φημολογούμενο AuthorRank, κατά το PageRank, όπου αντίστοιχα με τα website θα αξιολογούνται οι συγγραφείς άρθρων στο διαδίκτυο, με βάση τα όσα γράφουν.

Ο γίγαντας που λέγεται Google στηρίζεται στη μηχανή αναζήτησης! Με αυτή έγινε γνωστή, με αυτή γιγάντωσε και είναι φυσικό να την διαφυλάσσει και πάνω από όλα να την εξελίσσει. Τεράστια ποσά κρύβονται πίσω από τα δισεκατομμύρια αναζητήσεων που γίνονται καθημερινά και είναι φυσικό να επιδιώκει διαφάνεια αλλά και περισσότερα κέρδη!


ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ DIAVOLIS BLOG

Έλα και εσύ στην παρέα του Diavolis Blog αν θες:

  • να μην χάνεις καμμία νέα δημοσίευση
  • να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικά άρθρα & προσφορές